Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällristningar och djurpark vid bussresa

/

Hällristningarna vid Nämforsen i Ångermanälven och Junsele djurpark var målet för en bussresa för några dagar sedan. Det var HjärtLung– föreningen tillsammans med KA 5 kamratförening, Reumatikerna, Flottans män och Familjens motorklubb som tillsammans arrangerade resan. Drygt 30 glada medlemmar passade på att bekanta sig närmare med denna del av landskapet.

Annons

I Näsåker finns ett av Europas största hällristningsområden. Man har räknat att det finns 2 600 hällristningar bevarade. De äldsta antas vara 6 000 år gamla och motiven visar att fångst- och jägarfolk bodde här när området var en vik av Bottenhavet. Vanliga motiv är älgar, båtar, mystiska symboler och människor.

Vid den här tiden var det bara de allra högsta bergen som stack upp ur havet som små öar. Dessa kallas kalottberg och bland dem kan till exempel Skuleberget nämnas. När isen nu dragit sig tillbaka uppstod den högsta landhöjningen i världen vilket också föranlett att Höga kusten utsetts till världsarv.

Resan fortsatte till Corner house i Junsele där Börje Norberg och hans personal serverade en läcker sommarbuffé.

Väl undfägnade fortsatte vår buss till djurparken där vi blev mycket trevligt mottagna av djurparkschefen Ulf Henriksson som berättade intressant om djurparkens historia och de många olika djur som finns att beskåda. Redan vid starten på vårt besök var det många som fängslades av de pigga halvaporna lemurer som ägnade sig åt halsbrytande akrobatik.

Vi hade turen att få följa utfodringen av flera olika djur i parken. Bland dessa kan nämnas vita tigrar och en traditionellt färgad tiger som olyckligtvis tappat sin svans, men inte verkade vara speciellt ledsen för det. Även lodjur och vargar fick rejäla köttstycken att kalasa på. Björnarna däremot undfägnades med isglass som synbarligen uppskattades i värmen.

Kaffe intogs i bondgården innan det var dags att vända kosan hemåt igen. Vi stannade också vid Hallstaberget för att än en gång tillfredställa kaffetarmens behov och beundra den vackra utsikten.

Uno Gradin (reseledare)

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons