Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

/

...Gudrun Berglund från Härnösand som i onsdags tilldelades Stenbecksstipendiet på 50 000 kronor för sitt engagemang för barn.

Annons

Hej Gudrun! Vad är Stenbecksstipendiet för något?

– Det är ett stipendium som delas ut till personer som på ett eller annat sätt bidragit till att göra livet bättre för barn. 101 personer utsågs och jag är en av dem.

På vilket sätt har du hjälpt barn?

– Jag är sedan många år ideellt engagerad i Rädda barnen i Härnösand. Där jobbar vi bland annat med att se till så att makthavare lever upp till barnkonventionen. Ett kriterium för att få stipendiet är att man ska jobba för barnens rätt, och det är det som jag gjort mest. Barnkonventionen är lite av en hjärtefråga.

Hur känns det att bli utsedd?

– Det känns naturligtvis jätteroligt. Jag blev väldigt överraskad och glad över beskedet. Stipendiet är ett kvitto på att någon uppskattar det man gör. Sedan har jag naturligtvis inte gjort allt jobb ensam utan har haft mycket stöd från andra.

Hur ser det annars ut med det ideella engagemanget just nu?

– Vi är en fast skara som håller på, men medelåldern hög och tillströmningen inte den starkaste. Räknar man med idrottsledare så ser det bättre ut eftersom de ofta jobbar ideellt, åtminstone så länge det handlar om barn. Men det är viktigt att den ideella verksamheten överlever. Utan den skulle samhället stanna.

Stipendiet är på 50 000 kronor. Vad kommer hända med dem?

– De är ju egentligen tänkta som en uppmuntran till mig snarare än medel till något projekt, men jag jobbar som god man och känner många som behöver pengar. Stipendiet kommer att komma till användning, det är en sak som är säker.

Mer läsning

Annons