Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla reflexmärkenkan vara livsfarliga

Annons
Gamla reflexmärken

kan vara livsfarliga

Reflexmärken är färskvaror.

Det är inte säkert att de märken du köpte i fjol höst fortfarande fungerar.

Reflexmärkenas prismor blir nämligen lätt repiga och det kan bildas en film av fett och smuts. Då reflekterar de dåligt eller inte alls.

- Bäraren av ett reflexmärke som inte fungerar invaggas i ett slags falsk säkerhet, säger Mona- Lill Landström vid NTF i Härnösand. Vi rekommenderar att reflexmärkena byts en gång per år.

- Reflexvästar är mycket bra i höstmörkret. Det kan också noteras att reflexer på textilband håller bättre än många andra typer.

NTF har en mätapparat där man direkt få besked om hur det reflex man stoppat in i maskinen fungerar. Reporterns reflex i bröstfickan får med nöd och näppe godkänt. Det reflekterar inte ens hälften så bra som ett nytt. Några märken av äldre typer ger knappat något utslag alls på mätapparaten.

- Prismareflexerna är trots allt bland de bästa, fortsätter Mona- Lill Landström. De kan hängas långt ned på kroppen där bilarnas halvljus träffar. De rör sig också i takt med bärarens rörelser och upptäcks därför lättare av bilförare. Viktigt är det också att reflexerna syns från alla håll.

Mona- Lill rekommenderar även så kallade snap-on reflexer som man enkelt sätter fast runt till exempel fotleden eller på armen.

En annan bra variant är reflexclips som man kan sätta fast på stövelskaftet i byxlinningen eller längst ned på byxbenet.

Det finns strax över 100 reflexer på den svenska marknaden. Ett test som konsumentverkets tidning Råd och Rön visar att var tredje har för dåliga reflexvärden.

Enligt Råd och Rön är två reflexbrickor för barn som heter Simba och Nalle , helt odugliga.

Brickorna Mall- Mina fungerar däremot mycket bra.

Råd och Rön gav också gott betyg åt sportvästar med reflexband. Det får dock inte vara för mycket reklamtryck på västen. Då minskar funktionen betänkligt.

uno gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons