Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskoleelever anmälda för sexbrott

En förskola i Härnösands kommun skakas av en händelse där en 6-årig flicka ska ha utsatts för sexuellt övergrepp.
De misstänkta gärningsmännen är sju jämnåriga elever.

Annons

Händelsen ska ha skett i tisdags förmiddag i skolans lokaler. Enligt uppgift gick de sju eleverna till angrepp mot den 6-åriga flickan.

Flera av eleverna ska ha hållit fast henne och hotat henne med våld. De ska även ha tvingat henne att klä av sig och utsatt henne för förnedring på flera sätt.

Efter händelsen sökte flickan upp vård. Där konstaterades att hon drabbats av blåmärken, sår och en sprucken läpp.

– Det är så fruktansvärt att jag knappt kan prata om det. Jag förstår inte hur det kan bo så mycket ondska i så unga människor, säger flickans pappa.

Fallet har polisanmälts som sexuellt ofredande och överlämnats till socialtjänsten. Det bekräftar Hans Björner, biträdande chef på länskriminalen i Sundsvall.

Hos socialtjänsten ger man dock ingen information om ärendet.

– Jag kan inte bekräfta att vi tagit emot polisanmälan. Jag kan inte heller bekräfta om jag känner till fallet. Vi kan inte uttala oss om enskilda ärenden, säger Helene Brändström, chef för barn- och familjeenheten i Härnösand.

Förskolans rektor bekräftar att det inträffat en händelse under skoltid som polisanmälts som sexbrott.

– Vi försöker ta reda på vad som hänt genom att prata med inblandade elever och med berörda föräldrar. En trygghetsgrupp är tillsatt för att kartlägga händelsen, säger rektorn.

Enligt uppgift ska ett av barnen som utsatte flickan för övergrepp ha erkänt händelsen.

– Det är klart att det är hemskt. Sådant här ska bara inte hända. Tills vi vet mer finns det inget mer att säga, säger rektorn.

För flickan själv har ingenting varit sig likt sedan övergreppet

– Hon har inte kunnat sova i sitt eget rum sedan händelsen. Hon är i djup kris. Jag kan inte förklara för henne varför hon utsattes för det här.

Han berättar att en anledning till att flickan mår dåligt är att en lärare på skolan undrade varför hon inte skrikit när eleverna angrep henne.

– Nu känner hon skuldkänslor för att hon inte skrek, trots att de andra barnen hotade henne med våld, säger pappan.

När polisen tar emot anmälningar där den misstänkta gärningsmannen är under 15 år överlämnas ärendet till socialtjänsten.

Socialtjänsten gör i sin tur en bedömning huruvida man ska inleda en utredning, och gör man det kan den sedan ligga till grund för förslag på insatser. Det kan handla om samtalsstöd, familjestöd eller andra former av hjälp.

Mer läsning

Annons