Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringsbolaget: Otäta brandceller

/
  • Så ska man täta. Mikael Schéele, riskingenjör på Länsförsäkringar, godkänner just den här kabeldragningen genom brandcellsgräns i Härnösand. Kravet är tätt överallt om landstingets brandförsäkring ska gälla.

Även försäkringsbolaget reagerar på brister i landstingets brandskydd.

Värst är otäta brandcellsgränser som inte sätter stopp för rök och brand att sprida sig.

Annons

De senaste anmärkningarna från Länsförsäkringar finns noterade i EML-besiktningar som genomfördes på sjukhusen i Härnösand och Sollefteå strax före midsommar i år.

EML står för estimated maximum loss, översatt till största tänkbara skada, och kravet är att flera brister måste åtgärdas snarast om fullt försäkringsskydd ska gälla.

– Alla brister är illa. Men värst är nog brandcellsgränserna som inte tätas efter att hantverkare varit där och tagit upp nya hål för kabeldragningar och liknande. Om det inte är tätt mellan brandcellerna sprids branden till nästa cell och skadorna förvärras.

– Det är ett vanligt problem i stora byggnader att man glömmer sådant, speciellt i dag när kablarna sitter ovanför innertaket och inte syns, säger Mikael Schéele, riskingenjör på Länsförsäkringar.

Kravet på landstinget är att genomföringar ska tätas av certifierad firma. Andra brister i Härnösand är acetylengas på fel plats som skulle tvinga räddningstjänsten att backa 300 meter i 24 timmar vid en brand.

På Sollefteå sjukhus saknas släckutrustning vid ett fläktrum och på flera ställen har dörrar i brandcellsgräns ställts upp med hjälp av träkilar. Kravet är stängda dörrar, eller magnet som släpper vid brandlarm så att dörren slår igen direkt.

I Sollefteå förvaras brännbart material mot reglerna i ett fläktrum samt på en lastkaj och alldeles för nära en fasad.

I EML-besiktning på Örnsköldsviks sjukhus fanns inga motsvarande brister att slå ner på.

På länssjukhuset i Sundsvall betonar Mikael Schéele att vissa kliniker är försäkringsmässigt mer utsatta

– Den mest dyrbara utrustningen finns på intensiven, kirurgen och akuten. Där blir skadan störst och dyrast i värsta scenariot, säger han.

Bristerna i Sollefteå och Härnösand skulle åtgärdas senast i september. Om inte riskerar landstinget att skadorna nedvärderas vid en brand.

Om försummelsen räkans som grov kan landstinget gå miste om ersättning helt och hållet.

Mer läsning

Annons