Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"För dyrt att höja brandskyddet"

Höga kostnader och luddig lagstiftning gör att landstingen i Sverige inte förbättrar brandskyddet till den nivå som behövs.

Annons

Det menar en person med god insyn i ett landsting där en totalöversyn beräknade att det skulle kosta 400 miljoner kronor att åtgärda bristerna.

Hälften av Sveriges landsting har liksom Västernorrland mellan 200 000 och 300 000 invånare. I ett av dessa landsting har vi talat med en person som under många år jobbat med brandskyddet.

Han menar att bristerna i Västernorrland som ST och Allehanda Media visat på är ett genomgående tema i landstingsvärlden.

– De här problemen gäller hela Sverige, eftersom man har samma attityd, säger mannen.

Vår granskning avslöjade att det har funnits hundratals och åter hundratals anmärkningar mot landstingets brandskydd där stora mängder inte har åtgärdats efter flera år. Omfattande brister rör det byggnadstekniska skyddet.

– Själv ser jag det här som ren slöhet, men så fort man petar på kommuner och landsting så går de i försvarsställning och vill inte ta åt sig kritiken.

– Det finns ett eftersatt underhåll och när man borrar hål i väggar ger man ofta fan i brandtätningar. Man missar att täta, dörrar slits och gångjärn hänger sig.

– Har man förstört brandskyddet på dörren så förstör man också skalskyddet och kan få in en pyroman i byggnaden, säger mannen.

Varför tar man inte tag i kritiken?

– Det är en komplex fråga. Det tar tid att bygga upp ett system för brandskyddet och ha en rullande kontrollfunktion på brandskyddet.

En total inventering i mannens landsting visade att det skulle kosta cirka 400 miljoner kronor att höja brandskyddet till vad man menar är normal nivå.

– Men det beror även på att brandskyddsreglerna är luddiga i sin beskrivning. Det står bara att anläggningsansvariga ska ha ett skäligt brandskydd, men vad innebär skäligt?

Gör de höga kostnaderna att landstingen backar från åtgärder?

– Absolut är det så, men sen finns det inte heller tillräckliga lagkrav.

Krävs det en mindre katastrof för att det ska bli kraftiga åtgärder?

– Så är det alltid. Sen vaknar man och det får kosta vad det vill. Då skärper man sig några år, men sen faller man åter i dvala.

I Västernorrland nämns uppskattningar i branschen att bristerna kostar runt 100 miljoner att åtgärda. Torbjörn Olsson, chef för Landstingsfastigheter, vill inte kommentera den bedömningen i samband med vår granskning.

Landstingets politiker har i år dubblat anslagen till systematiskt brandskyddsarbete till 6 miljoner om året under perioden 2013-2015 och det är han nöjd med.

– Vi betar av successivt. I läget som är nu är vi nöjda. Vi har inte heller använt alla pengarna som har funnits tidigare. Men vi tummar inte på brandskyddsreglerna, säger Torbjörn Olsson.

Mer läsning

Annons