Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärmekund känner sig grundlurad av Hemab

Annons
Fjärrvärmekund känner sig grundlurad av Hemab

Kan fjärrvärme bli dubbelt så dyrt som vattenburen eluppvärmning?

Det påstår konstnären Nuschia Slomma på Skeppsbron i Härnösand, som anser sig lurad av Hemab, Härnösands energi och miljö AB.

- Jag har blivit grundlurad, säger hon och visar räkningarna.

- Det har hon inte alls. Jag har aldrig lovat något lägre pris, säger Alf Schouenke på Hemab, som blivit så less på Nuschia Slommas efterhängsna klagomål att han inte orkar med ärendet längre.

- Hon och jag talar inte samma språk. Jag har därför överlämnat alla handlingar till affärsområdeschefen Håkan Larsson. Om jag säger att el har ett mycket högre energipris än fjärrvärme förstår hon inte det. Den förbrukning vi mäter hos henne tycker jag är rimlig.

Hemma i huset på Skeppsbron visar Nuschia sina räkningar.

- Alla kan själva se att jag har rätt. Det här med fjärrvärmen är ett riktigt fuskprojekt. Först betalade jag nästan 37 000 kronor för att bli inkopplad. Löftet var att uppvärmningskostnaden i stort sett skulle halveras. Det blev precis tvärt om. Den har nästan fördubblats, och jag är så förtvivlad att jag knappt kan sova om nätterna.

- Mitt sunda förnuft säger att när det är tjugo minusgrader - som det var flera dagar i december - så går det år mer energi än när det är nollgradigt som i dag. Men det fattar inte Hemab, eller så har man gjort ett tekniskt fel. Jag är ingen tekniker men anser inte att det ska ticka lika mycket ström när det är nollgradigt som när det är minus tjugo, säger hon och visar mätaren nere i källaren.

- Notera dessutom att jag inte har ett enda element i källaren. Att jag bara har några enstaka element påslagna i övriga delar av fastigheten. Det här huset har så tjocka stenväggar att det inte behövs mer. Jag har dessutom tilläggsisolerat vinden och restaurerat alla fönster.

- Sanningen är väl den att Hemab bara har ett läge oavsett väder, och det kan man inte hantera. Om jag ställer in termostaten på fjorton grader så är det likt förbannat 18 grader - hela tiden, dygnet runt, säger Nuschia Slomma.

Hemabs affärsområdeschef Håkan Larsson, bekräftar att han tagit över ärendet från Alf Schouenke.

- Jag har handlingarna på mitt bord men bara hunnit ögna igenom dem lite. Innan jag gått igenom dem riktigt vill jag inte kommentera det här - utom en sak.

- När Nuschia Slomma kopplade in sig på fjärrvärmen hade hon inga tidigare siffror att visa upp. Vi hade alltså ingenting att gå på. Det är det enda jag vill säga i nuläget.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons