Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Finns änglar på riktigt?"

/

Änglar - finns dom? Och jultomten - är det egentligen en gammal biskop? När barnen ställer biskop Tony Guldbrandzén mot väggen är inga frågor för stora eller små.

Annons

Allehanda Media lät Ipek Fekrekamal, 9, Astrid Sturnegk, 8, och Stephen Pettersson, 9, diskutera jul och annat kul med biskop Tony Guldbrandzén.

– Varför har vi julgran som vi klär?

– Jag tror att det är en tradition som kommit från Tyskland. Men det är nog bara för att det är fint, det är inget som har med kristendomen att göra.

– Men vad har tomten med Jesus att göra då?

– Jo, i Turkiet...

– ...där kommer jag ifrån!

– Jaså, det gör du. Jo, i Turkiet fanns en biskop som hette den helige Nikolaus. Han blev helgon. Och när han blev helgon så kom en berättelse om hur han delade ut julklappar. Så då blev han som en förebild för tomten.

– Delar du själv ut julklappar?

– Ja, till mina barn och barnbarn. Men då klär jag inte ut mig till tomte, hahaha. Och igår delade jag ut julklappar till alla som jobbar här.

– Varför ger man julklappar?

– Det är ju för att man gav till Jesus, guld och sånt.

– Jag tror det är rätt. De tre vise männen gav gåvor till Jesus när han föddes, och nu får vi presenterna istället för Jesus.

– Varför ser tomten ut som han gör?

– En biskop förr i tiden från Turkiet hade alltid skägg. Och så hade han en toppig mössa, en sådan har jag också. Sen hade han nog en kåpa på sig, och den var säkert röd. Men det vet jag inte, jag gissar bara nu.

– Men alltså, änglar. En del säger att dom finns och en del säger att dom inte finns. Så hur är det, finns änglar på riktigt?

– Ordet ängel, vet du vad det betyder?

– Näe.

– Det betyder sändebud, Guds sändebud. Om din kompis är ledsen och du tröstar henne, så är du en ängel för henne. Och ibland när nån har klarat sig från olyckor och krockar och sådant, då tror jag faktiskt att man är skyddad av Gud. Sen tror jag också att det finns osynliga goda väsen som skyddar oss. Men det viktigaste är att vi är änglar åt varandra.

Mer läsning

Annons