Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få flyktingar har arbete

/

Det är bara få flyktingar som befinner sig i ett reguljärt arbete.

Det visar statistik från Härnösands kommuns flyktingmottagande som presentades på måndagens kommunfullmäktige.

Annons

Lennart Bolander (M) efterlyste en öppen debatt.

– Statistiken talar egentligen inte om hur många som inte har ett eget arbete Den var betydligt tydligare när socialförvaltningen höll i statistiken, hävdade Lennart Bolander i debatten.

Egentligen är det planerat en debatt om flyktingmottagning till nästa sammanträde i kommunfullmäktige. Men redovisningen hade begärt i ett medborgarförslag och därför startade debatten en månad tidigare än beräknat.

– Man kan utläsa av statistiken att det bara är några fåtal som har en egen försörjning genom ett jobb. Det här är ett misslyckande att så få är självförsörjande genom ett eget arbete. Nu gäller det att vara öppen och inte trolla med begreppen. Om vi försöker att dölja detta gynnar vi bara grupper som vi inte så gärna vill se här i fullmäktige, menade Lennart Bolander.

Andres Byqvist (S), ordförande i arbetslivsnämnden, höll med om att det inte är lätt med statistik.

– Det är svårare för utrikesfödda att ta sig in på arbetsmarknaden. Det tar längre tid att etablera sig, sa han och berättade att man har kontakt med både länsstyrelsen och Migrationsverket för att förbättra den statistik som man nu redovisar.

Jasenko Omanovic (S) hävdade att de flyktingar som kommer har olika bakgrund.

– Det finns ett problem med att arbetsmarknaden inte är välkomnande, säger han.

Fredrik Lundwall (FP) menade att det faktum att få fått arbete inte får påverka kommunen att minska mottagningen av flyktingar.

– Vi får inte glömma att de som kommer har flytt från krig.

Lennart Bolander menar att till skillnad från under arbetskraftsinvandringen tidigare är många av de som kommer hit lågutbildade.

– Men det finns folk med olika bakgrunder. Det kommer hit utbildade tandläkare som inte får arbete och som åker till Storbritannien och får arbete direkt. Här finns en del att göra, hävdade Hibo Abdullahi (MP).

Mer läsning

Annons