Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skolsköterskariskerar uppsägning

Annons
En skolsköterska

riskerar uppsägning

Skolsköterskeverksamheten vid Härnösands gymnasium kan komma att halveras.

I nuläget delar två sköterskor på en 1, 5- tjänst med 0,75 vardera.

- Nämnden måste spara drygt fyra miljoner nästa år för att få nästa års budget i balans. Man diskuterar olika förslag hur kostnaderna ska kunna minskas, säger skolsekreterare Agneta Palm. Kärnverksamheten kommer dock inte att beröras av sparåtgärderna. Skolsköterskeverksamheten är en del som diskuteras.

- På måndag avslutar man diskussionerna med facken. En lista på tänkbara sparåtgärder kommer upp vid nämndens sammanträde onsdag den 28 november.

- Det är mycket som diskuteras i fråga om sparåtgärder, påpekar nämndens ordförande, Tommy Bretz (s). På fastighetssidan har vi sagt upp lokalerna hos K-Konsult och lokalerna i det gröna huset vid Landgrenskolan. SYO-delen är också föremål för diskussion liksom skolsköterskeverksamheten.

Utbildningsnämndens budget omsluter 84 miljoner för nästa år. Den summa som behöver sparas för att uppnå balans är mera exakt 4,3 miljoner.

En källa med god insyn i skolsköterskornas verksamhet säger att en neddragning skulle drabba eleverna hårt. Utöver den sedvanliga verksamheten och rådgivning till elever med problem jobbar skolsköterskorna aktivt i elevvårdsgruppen som bland annat arbetar med mobbningsfrågor.

Under vintern i fjol var frågan om indragningarna i skolhälsovården upp till diskussion. Men då backade politikerna efter en massiv proteststorm med flera hundra namnunderskifter. Då förklarade politikerna att man ändrat uppfattning sedan man lyssnat på kritikerstormen.

Den gången sa barn- och skolnämndnens ordförande Stig Nilsson (s):

- För våra barns skull är det bäst att ha kvar skolsköterskorna som är viktiga i skolarbetet.

Tidningen av pratat med en skolsköterska som konstaterar att det den här gången blir svårt försöka ändra på politikernas planer.

- Vi har träffat politikerna men de verkar inte längre vilja lyssna på våra argument. Nu känns det som att luften har gått ur, säger skolsköterskan Eva Nordgaard

uno gradin

0611/ 554822 uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons