Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domkyrkoförsamlingen minskar personalen

/

Nu måste domkyrkoförsamlingen spara. Nästan var tionde tjänst försvinner. Just nu pågår förhandlingar med de fackliga organisationerna.

Samtidigt funderar kyrkan på att göra sig av med sin sommargård Nickebo.

Annons

Fastigheten där domkyrkoförsamlingens sommargård Nickebo ligger skulle behöva rustas upp.


– Det är inte klart vad en sådan upprustning skulle behöva kosta, men det kan röra sig om tre eller fyra miljoner kronor, säger domprost Tor Frylmark, ansvarig tjänsteman i församlingen.
Han hoppas dock att fastigheten även i fortsättning ska komma till användning.
– Till exempel om vi kunde hitta en köpare på samma sätt som vi gjorde med Ängekyrkan, säger Tor Frylmark.
Den utredning som finns om Nickebo är inte klar ännu.
– Men förra gången då vi såg över Nickebo räddades den verksamheten genom en fond. Den fonden kan vi inte använda längre. Verksamheten måste betalas med verksamhetspengar. Utredningen är förutsättningslös och några beslut är inte fattade ännu.
Församlingen ligger också i förhandlingar med facket om en personalminskning, motsvarande 3,5 av 40 tjänster ska bort. Viss del kan man klara med naturlig avgång, men Tor Frylmark kan inte utesluta att det blir uppsägningar. Hittills har domkyrkoförsamlingen aldrig sagt upp några men det finns andra församlingar i stiftet som tvingats ta till uppsägningar.
– När jag var på domprostmöte visade det sig att vår församling var den enda domkyrkoförsamling i landet som ännu inte sagt upp några anställda, säger han.
Ett problem är att man nu måste minska tjänster som man tidigare fått bidrag för. Bland annat finns inte längre något fängelse inom domkyrkoförsamlingens område. Saltviksanstalten ligger utanför. Samtidigt har behovet av studentpräst dragits ned till 20 procent och ytterligare neddragningar kan göras. Dessutom är ju Ängekyrkan såld.
Samtidigt minskar antalet medlemmar. 120 har avlidit och lika många har, enligt Frylmark, begärt utträde ur församlingen.
– Vi får se hur förhandlingarna slutar. Det kommer ändå att bli svårt nästa år eftersom besparingarna inte ger ett ekonomsikt resultat direkt vid årsskiftet. Utan det dröjer en bra bit in på det nya året.
Blir det uppsägningar finns ju uppsägningstider.
Tor Frylmark menar att den kraftiga satsningen på en ombyggnad av domkyrkan inklusive inköpet av en ny kyrkoorgel inte påverkat ekonomin i någon större utsträckning. Trots att satsningen blev dyrare än beräknat.
Stiftet har dessutom bidragit till renoveringen av Härnösands domkyrka med totalt drygt 11,5 miljoner. Utöver detta har stiftet fördelat statligt kyrkoantikvariskt bidrag på närmare 4,4 miljoner kronor till domkyrkoförsamlingen, främst för konservering och rengöring av måleri. Tillsammans handlar det om 15 898 633 kronor.
– Vi kan ju säga att medan vi gjorde bygget hade vi pengar i fonder som gav en positiv ränta. Nu har vi bara en negativ ränta kvar efter ombyggnationen.

Mer läsning

Annons