Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Mest
läst

"De lade allt fokus på Quick"

/
  • – Utredare och åklagare hade allt fokus på Thomas Quick medan vi och flera andra drabbade var säkra på att han inte hade med alla mord och försvinnanden att göra, säger Ruben Högbom, som nyligen flyttat hem till Härnösand igen.
  • För 25 år sedan försvann Härnösandspojken Olle Högbom i Sundsvall.

För 25 år sedan försvann Härnösandspojken Olle Högbom i Sundsvall. Hans far, Ruben Högbom, har lagt ner all sin kraft på att lösa fallet.

Annons

Efter femton år i Uppsala flyttade Ruben Högbom nyligen hem till Härnösand igen, och hann knappt lyfta in första flyttkartongen innan Thomas Quick meddelade att han inte har med något mord att göra, och att han heller inte har med något försvinnande att göra som i fallet Olle Högbom.

– Bördan skulle ha varit något lättare att bära om man åtminstone hade någon grav att gå till.

Olle Högbom försvann inte spårlöst.

– Hans glasögon och cykelnycklar hittades precis vid övergångsstället på Floragatan. Där fanns också bromsspår, och ett kvinnligt vittne har berättat att hon hörde en duns och någon som sedan skrek "nej, nej..." Dessa uppgifter försvann sedan ur utredningen, säger Ruben Högbom som är mycket kritisk till polisens arbete och inte minst överåklagaren Christer van der Kwasts agerande.

– De lade allt fokus på att Thomas Quick våldfört sig på vår son. Vi har hela tiden förstått att Quick inte har med försvinnandet att göra. I september preskriberades fallet. Även om det kommer fram nya uppgifter som kan binda en gärningsman blir denne aldrig dömd. van der Kwast har vilsefört domstolarna. Nämndemännen har bara suttit och trott att det varit sant. Den kritiken kan jag stå för.

Han har besökt alla så kallade "mordplatser" i Sverige och Norge där Quick ska ha varit gärningsman och varit på de flesta rättegångarna.

– Att han skulle ha varit i Sundsvall när Olle försvann är långsökt. Thomas Quicks mamma dog den 2 september 1983. Hon begravdes den 10 september. Olle försvann sent på kvällen den 7 september. Det var Quick - som befann sig i Falun - som arrangerade sin mammas begravning.

Vad kan då ha hänt Olle Högbom?

– En hög polischef sa att Olle krupit ner till Selångersån för att pissa. Han sa även att Olle var mycket berusad. Alla kompisar till Olle, som vi pratat med, intygar att han var nykter. Det märkliga är att det fanns en massa poliser just i detta område eftersom man spanade efter inbrottstjuvar som varit inne i flickskolan alldeles i närheten. Ingen har sett nånting.

Han vill avslutningsvis återge ett kort citat ur Peter Englunds bok Poltava. Citatet är ägnat de som skött utredningarna kring Thomas Quick.

"En grym kombination av likgiltighet och oförmåga."

Mer läsning

Annons