Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockhöjd hyra stoppar motorklubben

/
  • Härnö racing club har inte råd att hyra Mittsverigebanan efter beskedet att hyrorna kommer att chockhöjas. Ett besked som väcker starka känslor hos från vänster Moniqa Flodin, Gun-Marie Nyberg och Pelle Berntzen.

Föreningslivet stängs ute från Mittsverigebanan till följd av kommunens hårda miljökrav.
Det tycker motorklubben Härnö racing club.
– En skandal att kommunen slår undan benen för oss, säger Pelle Berntzen i motorklubben.

Annons

Miljökraven är resultatet av en mångårig konflikt mellan motorbanan och närboende. Kommunen har nu tvingat banbolaget som äger anläggningen att genomföra en miljökonsekvensbeskrivning. Dessutom tillåter man bara en begränsad verksamhet på anläggningen på grund av buller.

För att kunna fortsätta med verksamheten måste banbolaget göra investeringar på runt en miljon kronor och samtidigt höja hyran för anläggningen.

För Härnö racing club, som vill arrangera en stor folkracetävling till sommaren, höjs hyran från 26 000 till 50 000 kronor.

– Vi har full förståelse för hur situationen är för banbolaget. Med tanke på att kommunen har gått in med många miljoner i anläggningen under årens lopp så borde man vara intresserad av att föreningslivet kan nyttja banan, säger Berntzen .

– Naturligtvis kommer vi att anpassa oss efter kommunens beslut. Men vi är besvikna över att kommunen inte har tagit hänsyn till de åtgärder som vi har gjort under året, säger Göran Sörgren, delägare i Mittsverigebanan.

Frågan om miljökraven har handlagts av samhällsnämnden. Sigge Tjärnlund (m) är ordförande i nämnden.

– Jag är själv föreningsmänniska och beklagar att situationen har blivit så här. Det är miljödomstolen som har ställt krav på oss och det kan vi inte komma ur. Vi har också blivit JO-anmälda, det är ingen lätt situation för oss, säger han.

– Nej. Kommunens ekonomi är så hårt ansträngd, så det är otänkbart, säger Tjärnlund.

Mer läsning

Annons