Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bottenlön för lärare i Härnösand

/
  • Härnösands kommun har inte insett vikten av att satsa på lärarna för att skapa en bra skola i framtiden, anser Klayd Svanholm, ordförande för Lärarförbundet i Härnösand.

4,2 procent. Eller 1 123 kronor mer i plånboken i snitt. Det är vad en lärare i Härnösand får i lönepåslag.
Med det hamnar man i botten av lärarnas löneliga som just presenterats.

Annons

– De har inte insett vikten av att investera i lärarna för att skapa en bra skola i framtiden, säger Klayd Svanholm, ordförande i Lärarförbundet lokalt i Härnösand.

Lärarförbundet har tagit fram löneligan för lärarna i Sverige.

Föga angenäm läsning för lärarkåren i Härnösand som hamnar i botten.

På första plats ligger Oskarshamn med en satsning på lärarna på 6,57 procent - drygt 2,5 procent mer än Härnösand.

– Härnösand har valt att lägga sig på lägsta nivån. Det finns inte pengar till mer säger man. Men frågan om det är vettigt i ett framtidsperspektiv, frågar sig Klayd Svanholm.

Han tror att kommuner som vill ha bra lärare i framtiden också måste satsa på att höja lönerna och därmed statusen på yrket.

– Vill man vara en framtidskommun måste man satsa offensivt på lärarlöner. Höga ingångslöner för lärare signalerar tydligt hur lärare värderas i ett land.

Är det många som är besvikna med avtalet?

– Det är klart att vi hade hoppats på mer. Men vi är luttrade i Härnösand och många orkar inte höja rösten, säger Klayd Svanholm.

Men Härnösand är inte den enda kommunen i landet som lagt sig på avtalets golv, 4,2 procent. I ungefär hälften av de 136 kommuner som är klara med de lokala lönerna för 2012 har man valt den strategin.

I Sollefteå och Örnsköldsvik som tillsammans med Härnösand är de enda kommunerna i länet som är klara med avtalen får lärarna några kronor mer, 4,22 respektive 4,21 procent mer.

När Lärarnas Riksförbund tidigare i år listade kommunerna med sämst lärarlöner hamnade Sollefteå bland de tio sämsta med en medellön på 25 371 kronor.

– Lärarlönerna kommer att vara i fokus för Lärarförbundet även 2013. det är upp till bevis för kommunerna att visa att de ger lärarna mer än andra. Vi har tecknat ett långt avtal som dessutom är sifferlöst de sista två åren. Vi tvekar inte att säga upp avtalet om kommunerna inte satsar på lärarna, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

Mer läsning

Annons