Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bio Fuel vill behålla gratis miljöbilsparkering

Bio Fuel Region, en organisation där merparten av Mellanorrlands kommuner ingår, vill behålla fri parkering i regionen för miljöbilsägare. I varje fall till dess fem procent av bilparken utgörs av så kallade miljöbilar.

Annons

Det här visar en utvärdering som Bio Fuel Region gjort efter en enkätundersökning bland 250 personer i regionen som har parkeringstillstånd för sina miljöbilar.

Av dessa svarade 95 procent att förmånen inte haft någon inverkan på körsträckan, det vill säga att man inte kört mer bil på grund av att parkeringen varit gratis.

Som vi berättat tidigare tar Härnösands kommun bort fri parkering för miljöbilar vid årsskiftet och liknande planer finns i Sundsvall. Detta beroende på att andelen nyregistrerade miljöbilar ökat så mycket. Kramfors kommun fortsätter att vara med, trots att man tidigare hade vissa planer på att kliva av.

Från Bio Fuels sida anser man att fri parkering fortfarande fyller en funktion. Det visar den utvärdering som Handelshögskolan i Umeå gjort.

Däremot tycker organisationen att man ska behålla kostnaden för tillståndet, 250 kronor per år. Likaså att antalet parkeringar för miljöbilar kan vara begränsade i antal.

Mer läsning

Annons