Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets värsta suparhelg

/
  • Årets värsta suparhelg. IOGT-NTO vill få västernorrlänningarna att satsa på en Vit Jul.
  • Lever nyktert. Margit Ulander tog ställning redan i unga år.

Skippa nubben till sillen och satsa på en Vit Jul. På gator och torg har IOGT-NTO försökt förmå västernorrlänningarna att leva nyktert under helgerna. För husfriden och barnens skull.

Kampanjen har mötts av förståelse. Och många har skrivit på ett kontrakt att hålla sig ifrån drogerna.

Annons

– Julen är en av årets värsta suparhelger. Det är inte kul för barnen när farmor och farfar blir dragen långt innan Tomten dyker upp, säger Margit Ulander, ordförande i IOGT-NTO Västernorrland.

Vart femte barn i Sverige lever i hushåll där någon vuxen dricker för mycket, enligt en rapport från Statens folkhälsoinstitut. Ungdomens Nykterhetsförbund har räknat ut att det finns 385 000 barn i Sverige som lever i hem med riskbruk. Barn som är extra utsatt under jullovet när skola, ungdomsgårdar och mycket annan verksamhet också har uppehåll.

Med kampanjen Vit Jul hoppas IOGT-NTO-rörelsen att få fler vuxna att avstå alkohol under helgerna. Budskapet sprids både via sociala medier och ute i samhället. I Kramfors har rörelsens medlemmar samlat in hundratals namnunderskrifter från folk som lovar avstå drycker med en alkoholhalt över 2,25 volymprocent under julafton, juldagen och annandagen 2012.

– Julen ska är barnens högtid, men tyvärr är fylla och slagsmål det enda många barn kommer ihåg från sina jular, säger Margit Ulander.

Själv tog hon redan i unga år ställning och har sedan dess lev nyktert.

– Jag minns hur farbröderna blev onyktra på julafton och smågruffade. På danserna var det också mycket fylla. Jag bestämde mig för att leva nyktert och har haft roligt ändå, säger hon.

Margit gläds över att trenden för att leva nyktert är i stadigt uppåtgående. Alkoholfria drycker säljer som aldrig förr på Systembolaget och det senaste året har IOGT-NTO rörelsen fått ett ordentligt uppsving. Medlemsantalet ökar stadigt, bara i Kramfors har man fått 40 nya medlemmar det senaste året.

– Särskilt roligt är det att så många ungdomar skippar alkoholen och väljer att engagera sig i vår rörelse.

Ett tydligt bevis för det är de drogfria danserna på Gladan i Kramfors som lockat fulla hus.

– Många har insett att det går att ha lika skoj utan att vara på sniskan. Visst händer det att onyktra försöker ta sig in på våra danser, men vi har blåskontroller vid entrén så de kommer inte in.

IOGT-NTO ordnar aktiviteter för ungdomar på flera platser i länet under jullovet. I Härnösand och Kramfors ordnas det pysseldagar och i Drömme utanför Örnsköldsvik en heldag med övernattning. För barn som lever i missbrukarfamiljer blir det något av ett andningshål.

Vad ska man tänka på för att julfirandet inte ska spåra ur?

– Lev nyktert. Det finns goda alkoholfria drycker att köpa. Lättöl lär vara den godaste ölen, till exempel, säger Margit Ulander.

Mer läsning

Annons