Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler försäkrar tänderna

/
  • Sköter sina tänder. Lana Bakhtiar, 23, från Härnösand har anslutit sig till Folktandvårdens tandvårdsförsäkring. Till en fast månadskostnad får hon regelbunden tandvård. Undersökningen hos tandhygienisten Ulrika Kristiansson går snabbt och smidigt.
  • Ju bättre tänder, desto billigare blir det. Det motiverar Lana Bakhtiar till att sköta sin tandhälsa och inte hoppa över besöken hos tandvården.

Friska tänder är målet. Mer pengar i plånboken en bonus. Över 20 000 länsbor har tecknat avtal om abonnemangsavtal.

Annons

Lana Bakhtiar, 23, i Härnösand är en som abonnerar på tandvård.

– Smidigt och enkelt. Jag vet vad kostnaden blir för flera år framåt. Och, framför allt: Det går inte att fuska och hoppa över besöket hos tandläkaren om pengarna inte räcker till, säger hon.

Abonnemangstandvård har funnits i tandvårdsförsäkringen sedan 1999. Syftet är att motivera till regelbundna undersökningar och behövlig tandvård till ett fast pris per år.

För fem år sedan införde Folktandvården tandvårdsförsäkringar under namnet Frisktandvård. Det innebär att man för en fast månadskostnad är garanterad regelbunden tandvård.

I Västernorrland hade fram till och med oktober i år 21 323 avtal tecknats. Priset varierar mellan 45 och 800 kronor i månaden. Ju bättre tänder du har, desto billigare blir avtalet.

Mest är det ungdomar i åldersgruppen 20-30 år som nappat. Mer än hälften av alla som har avtal i länet är ungdomar. Men det senaste året har allt fler äldre anslutit sig.

Lana Bakhtiar, 23, från Härnösand ser till att sköta sin tandhälsa och går på regelbundna kontroller på folktandvården. I och med att hon är ansluten till Frisktandvård kostar besöket inget. Mer än den knappa hundralapp i månaden hon betalar för att garanteras friska tänder.

– Det här är en jättebra service. Du vet vad din tandvård kostar och behöver inte oroa dig för oförutsedda utgifter. Det fasta priset ger en trygghet.

Avtalen skrivs på tre år. Under den tiden kan inte priset ändras. God tandhälsa premieras. Något som motiverar Lana Bakhtiar att sköta sina tänder. Tänderna borstas noggrant enligt de föreskrifter hennes tandhygienist, Ulrika Kristiansson satt upp.

– Jag vill inte slarva och riskera hamna i en högre premieklass. Och det händer aldrig att man skjuter upp tandläkarbesöket om plånboken är tom eller pengarna inte räcker.

Minst en gång om året kallas Lana till tandläkaren. Undersökningen hos Ulrika Kristiansson går snabbt och smidigt. Vid den senaste kontrollen konstaterades att hon har en begynnande tandlossning och besöken görs med tätare intervaller för problemet inte skall förvärras.

– Inte för att hon inte sköter tandhygienen, framhåller Ulrika. Det kan i många fall bero på ärftliga faktorer.

Rent generellt har tandhälsan hos svenska folket inte blivit bättre den senaste tioårsperioden, menar hon.

– Läsk och allt annat socker vi får oss i oss genom många färdigprodukter är ett otyg. Och många borstar inte sina tänder på rätt sätt.

Tandvården är gratis upp till 19 års ålder. Efter det lämnar många ungdomstandvården av kostnadsskäl och löper stor risk att förlora den goda munhälsa de skaffat sig under ungdomsåren.

Frisktandvården har fått fler unga människor att sköta sin tandhälsa. Intresset har vuxit kraftigt det senaste året. Idag är cirka 450 000 svenskar i varierande åldrar anslutna och tusentals nya tillkommer varje månad.

Mer läsning

Annons