Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre vill bli lärare

Allt färre vill bli lärare. De senaste sex åren har antalet studenter på lärarutbildningen minskat. Den negativa trenden fortsätter läsåret 2007/08. Då började knappt 11 650 studenter på utbildningen vilket är 500 färre än läsåret innan. Dessutom blir kvinnodominansen allt större. Det visar ny statistik från Högskoleverket.

Annons

Läsåret 2007/08 började 240 studenter att studera till lärare på Mittuniversitetet. Av dessa hade 168 en utbildning som ger behörighet till att arbeta som förskollärare. Betydligt färre vill studera till lärare med inriktning mot senare år i Härnösand.

Lärarutbildningen är fortfarande Sveriges största högskoleutbildning, men antalet nybörjare fortsätter att minska. Läsåret 2007/08 började ungefär 11 650 personer på lärarutbildningen. Läsåret 2003/04 var siffran över 14 000.

Antalet lärarstudenter som tar ut en examen har emellertid ökat under de senaste sju åren, på grund av den stora expansionen av nybörjare som inleddes i början av 2000-talet.

De examinerade lärarna fördelas inte helt enligt behoven på arbetsmarknaden. Det senaste årets ökning av antalet examina har framför allt skett på inriktningarna mot senare år och gymnasieskolan. Ungefär 3 500 personer kommer årligen att ta ut en examen som omfattar bland annat förskoleinriktning. Men om man tittar på yrkesvalen bland tidigare examenskullar kan man uppskatta att bara drygt 1 600 kommer att börja arbeta inom förskolan. Det innebär att behovet av förskollärare bara kommer att täckas till 40 procent. Vid utbildningen i Härnösand är det många som har inriktning mot förskolan.

Högskoleverket har även under många år uppmärksammat en tydlig brist när det gäller yrkeslärare.

Mer läsning

Annons