Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allergikonsulenten vill minska rökningen på Härnösands restauranger

Annons
Allergikonsulenten vill minska rökningen på Härnösands restauranger

Minska cigarettrökningen på restaurangerna .

Det anser allergikonsulent Marianne Wännström vid Härnösands sjukhus med anledning av att denna vecka är rökfria veckan.

- Vi har diskussioner med många av stadens restauranger och jag upplever att det finns ett intresse för rökfrihet bland åtminstone vissa av stadens krögare, säger Marianne Wännström.

Folkhälsokommitténs lämnade ett förslag till regeringen i början av november 2000. Det innehåller 18 mål för förbättrad folkhälsa, varav minskat tobaksbruk är ett.

Målen på tobaksområdet, som remissinstanserna fick ta ställning till, är åtgärder som kan leda till en halvering till år 2010 av andelen rökare bland de grupper som röker mest.

För att nå dessa mål anser majoriteten i utredningen att tobakslagen bör skärpas så att det nuvarande undantaget för restauranger och kaféer om förbud för rökning i offentliga lokaler tas bort. Arbetsgivare är också skyldiga att se till att ingen arbetstagare mot sin vilja utsätts för tobaksrök.

Det här är ett arbetsmiljöproblem för de som jobbar inom restaurangbranschen, hävdar Marianne Wännström.

Hon hänvisar till en undersökning som visar att nära hälften av landets rökare har inga invändningar mot att rökning på restauranger och kaféer begränsas till särskilda rökrum utan servering.

- Det är också viktigt ur allergisynpunkt att dessa lokaler har egen ventilation och inte är hopkopplade med den övriga ventilationsanläggningen.

Enligt undersökningen är en majoritet av restaurangpersonalen positivt inställd till rökfri arbetsmiljö.

- De är ju ensamma om att behöva acceptera rökning på sin arbetsplats.

Hon är kritisk mot att detta skall skötas genom frivilliga överenskommelser och mer utredning.

- Det finns många som jag som gärna skulle gå ut bara det var rökfritt. Alla ska ha möjlighet att gå på restauranger och kaféer, även astmatiker och allergiker.

Fredrik Öström, innehavare av restaurang Kajutan, skulle också gärna se en lag.

- Det skulle bli enklare om vi hade en lag att luta oss mot. Går det i USA ska det väl kunna gå här.

Man jobbar redan nu för att begränsa rökningen.

- Men det måste få ta sin tid. Folk måste få vänja sig. Därför skulle en lagstiftning vara bra.

Snus är enligt Marianne Wännström inget alternativ och hänvisar till en norsk undersökning.

Den visar att snus fördubblar risken för skador vid fysisk träning.

Rökningens direkta effekter på muskler och skelett vid träningen var inte så tydliga som sambandet mellan snus och träningsskador. Det hade att göra med att flertalet rökare inte varit så fysiskt aktiva före värnplikten och därför var dåligt tränade.

Skadeeffekterna av snuset var mycket tydligare. Både otränade och tränade snusare fick skador. Även sedan resultaten prövats mot varandra med olika metoder för att få fram ett så rättvisande och vetenskapligt korrekt slutresultat som möjligt stod det klart att risken för att snusare får muskelskador vid hård träning är dubbelt så stor som för icke snusare.

- Det här visar hur livsfarligt snus är för idrottsutövare.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons