Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgarna på Härnönräknas från helikopter

Annons
Älgarna på Härnön

räknas från helikopter

Nu ska älgarna på Härnön räknas.

Det blir en helikopterinventering under de närmaste dagarna. Är vädret gynnsamt kan inventeringen komma att ske redan nu på lördag.

- Vi räknar med att inventeringen ska kunna klaras av under en dag om förhållandena är gynnsamma, säger jaktvårdskonsulent Gunnar Ledström vid Jägareförbundet i Sollefteå.

- Härnön har en areal på cirka 5.000 hektar och med en beräknad älgtäthet på 5- 8 djur per 1.000 hektar bör det finnas mellan 25 och 40 älgar på Härnön. Nu får vi snart svart på vitt om de beräkningarna stämmer.

- Vi vet att älgarna på Härnön ibland lämnar sin ö och tar sig över till fastlandet antingen simmande eller på isarna och vice versa, fortsätter Gunnar Ledström. Därför varierar givetvis stammens storlek en hel del, men vi får ändå en mycket viktig information genom den kommande inventeringen

- Inventeringen kommer att kosta cirka 24.000 kronor och pengarna tas ur länets älgvårdsfond, säger Karin Saltin, jakthandläggare på länsstyrelsen.

Det är jägarnas fällavgifter som finns i älgvårdsfonden.

- Det är angeläget att fastställa hur stor älgstammen egentligen är på Härnön, påpekar ordföranden i KA 5 Jaktklubb, Allan Wiberg. Vi tror att det finns färre älgar än de uppskattningar som gjorts tidigare. Vi har försökt motverka att antalet djur minskar ytterligare genom att spara kalvförande kor.

Huvuddelen av älgjaktsmarken på Härnön ingår i ett älgskötselområde som beslutar själva hur älgstammen ska förvaltas. Det gäller till exempel hur många älgar som ska skjutas, könsfördelning och liknande.

Dock skall älgskötselplaner fastställas av länsstyrelsen med vissa intervaller.

uno gradin

Mer läsning

Annons