Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreboende drabbatav sjukhussjukan

/
  • Äldreboendet Ädelhem i Härnösand har drabbats av den så kallade sjukhussjukan.

Äldreboendet Ädelhem i Härnösand har drabbats av tre bekräftade fall av MRSA-bakterier som tidigare kallades för sjukhussjukan.
– Vi följer upp utvecklingen väldigt noga, säger Lars Bladh, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland.

Annons

Ädelhem är ett särskilt boende som består av sex avdelningar med totalt 54 platser för äldre personer i eget boende. De har fått så kallad biståndsbedömning eftersom de inte längre kan bo kvar i sina gamla boenden.

Smittan har isolerats till en avdelning med nio boende. En av dem bär på smittan och ytterligare två personer har blivit smittade, det senaste konstaterades i förra veckan.

– Det är ingen explosion av smittan. Vi har nu vidtagit extra åtgärder, säger Lars Bladh.

Personalen är utrustade med skyddskläder och handskar när de arbetar. Spritning är obligatoriskt i varje arbetssituation, personalen och boende topsas regelbundet.

Det hela påminner om scenerna i den nyligen visade TV-serien om aids av Jonas Gardell, berättar en person som vill vara anonym.

Lars Bladh besökte boendet i början av veckan, det var ett av flera besök. Han bedömer att man har kontroll över situationen.

– Det har inträffat ett nytt fall och därför stramar vi åt rutinerna så att det inte ska inträffa något ytterligare fall, säger Lars Bladh.

Smittbäraren är en person som har tagit med sig bakterien till boendet.

– Det är mycket viktigt att man har samma hygienregler som tillämpas på sjukhusen, säger Lars Bladh.

Strategin är att det ska självläka hos de drabbade. Om någon ytterligare blir smittad går det att sätta in antibiotika med ett bra behandlingsresultat om det sätts in i ett tidigt skede.

MRSA är en stafylokockbakterie som har blivit motståndskraftig mot antibiotika. Den tar sig in i människokroppen via katetrar, kanyler eller sår och orsakar en infektionen.

Härnösands kommun har vidtaget en rad med åtgärder. På grund av den pressade situationen har personalgruppen på sex personer fått rotera på andra avdelningar. Det har även satts in extra städning i lokalerna.

– Det är förstås en jobbig situation för vår personal. Men följer alla de instruktioner som vi har fått så ska det gå bra och förhoppningsvis kommer det att självläka, säger Jenny Borg medicinskt ansvarig (MAS) i kommunen.

– Det här handlar om personer som har egna boende och vi måste värna om respekten för deras integritet, säger Borg.

Kommunen befarar nu att många anhöriga kommer att reagera när det kommer till allmänhetens kännedom.

– Samtidigt är det viktigt att vi inte skuldbelägger personalen, det är inte deras fel, säger Lars Bladh.

Mer läsning

Annons