Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afghaner i Härnösandtror på en varaktig fred

Annons
Afghaner i Härnösand

tror på en varaktig fred

- Vi är väldigt glada över att talibanerna har förlorat kriget.

Det går inte att ta miste på glädjen hos den afghanska familjen Kazimyar på Koltrastvägen.

En känsla som de delar med fyra andra familjer från det krigströtta landet som funnit en fristad i Härnösand.

Familjen anlände till Härnösand för två månader sedan. Abdul och Malalai studerar svenska på komvux och barnen Walid (18 år) och Navid (12 år) går på Kiörningskolan och Gerestaskolan.

Malalai bjuder på the och plockar fram godsaker från orienten. Gästfriheten är mycket stor.

- Vi är väldigt tacksamma över all hjälp vi fått, härnösandsborna är så vänliga, säger hon.

De senaste dagarna dramatiska händelser i deras hemland har förstås upptaget mycket av deras tid. Händelseutvecklingen rullas upp på deras TV, köpt på en secondhandaffär. Men det är bara svenska kanaler, det svenska språket är svårt.

- Vi har en väldigt snäll granne som brukar hjälpa oss att översätta till engelska. Vi vet att vår hemstad Kabul har befriats och att människorna är väldigt glad och upprymda, säger Abdul.

Familjen tillhör den persiska folkgruppen i ett land med många etniska grupper. Under det 25-åriga krigstillståndet är det främst perserna som har lämnat landet. Familjen flydde från Afghanistan 1991 när de fundamentalistiska grupperingarna var på väg att ta över. Adul var en duktiga fotbollspelare och har spelat i sitt landslag och arbetade inom den olympiska kommittén. Hustrun var statstjänsteman. via Pakistan hamnade de i Indien där de bodde i ett flyktingläger fram till i höst då de lyckades komma till Sverige som kvotflyktingar.

Familjen tror att det äntligen kommer att blir en varaktig fred i landet.

- Det måste ske FN:s hjälp som skydda de olika grupperna. Talibanerna kommer att lämna landet, troligen till Pakistan där de har många sympatisörer, säger Adul.

Men det finns också en viss avsmak mot den Norra alliansen, speciellt Mujahedins anhängare.

- Mujehedin är terrorister precis som talibanerna, säger de båda allvarligt.

De har inga planer på att återvända hem igen, möjligen som turister någon gång.

- Vi har ingenting kvar där. Kabul är jämnat med marken och våra vänner och släktingar har lämnat landet för gott. Vår målsättningen är att stanna kvar i Sverige, vi trivs väldigt bra här, säger Malalai.

- Nu koncentrerar vi oss på att lära oss svenska, säger Abdul.

När de kom till Härnösand hade de i princip ingenting med sig. Men på två månader har de möblerat lägenheten bland annat med hjälp från härnösandsbor som skänkt möblemang och annat husgeråd.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.toAbdul och Malalai Kazimyar utstrålar äkta glädje över att talibanerna är på väg att ge upp. - Nu tror vi på en varaktig fred med FN:s hjälp.

Foto: Ola Thelberg

Mer läsning

Annons