Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 000 i skatteskulder

Annons
500 000 i skatteskulder

- Härnösandsbo

i personlig konkurs

Kronofogdemyndigheten begärde en Härnösandsbo i konkurs, och tingsrätten klubbade konkursen omedelbart.

Det visade sig att Härnösandsbon hade skatteskulder på 516 534 kronor.

- Han medgav vår ansökan på en gång, säger Malin Olofsson på kronofogdemyndighetens indrivningsenhet.

Hur har då detta kunnat fortgå? I slutet av 1999 började skattemyndigheten få upp ögonen för Härnösandsbons affärer. Han hade inte lämnat någon inkomstdeklaration.

Under utredningstiden framkom att Härnösandbon vid sidan av den huvudsakliga verksamheten - där företag och myndigheter hörde till kundkretsen - även utfört liknande jobb till allmänheten.

Skattemyndigheten tvingades göra en skönsmässig beräkning av inkomsterna enligt bestämmelserna i lagen om självdeklaration. I samband därmed inhämtades uppgifter och fakturor från några av Härnösandsbons kunder.

Då framkom det att ett antal fakturanummer saknades. Härnösandsbons förklaring var att han medvetet hoppat över ett antal nummer i fakturaserien i syfte att gentemot sin största kund ge intryck av att ha många andra uppdrag.

- Taxeringsåret 1999 plussade vi på honom 117 388 kronor i statlig, kommunal skatt och moms. För taxeringsåret 2000 blev det ytterligare 247 668 kronor, alltså totalt drygt 365 000. Till detta ska läggas andra skulder samt räntor, redovisar man på skattemyndigheten.

Räntorna på skuldbeloppet fortsätter att ticka, men chansen att staten ska få in några pengar måste betecknas som försvinnande små. Det här handlar om en personlig konkurs. Enligt kronofogdens utredningsrapport saknar gäldenären utmätningsbar lön och dito tillgångar.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons