Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

350 000 satsaspå Härnösandskalaset

Annons
350 000 satsas

på Härnösandskalaset

- breddmässigt det kanske

bästa arrangemanget hittills

Härnösandskalaset var i våras nere för räkning, men nu reser sig arrangemanget och presenterar ett tre dagars späckat program som åtminstone breddmässigt kanske är det bästa hittills.

Den nye festgeneralen Sören Persson (som efterträder Lars-Åke Krantz) och turistchefen Börje Nordgaard med medhjälpare, har enbart för Härnösandskalasets räkning tiggt ihop 350 000 kronor. Med Trivselkvällarna på Mellanholmen inräknat satsas det 600 000 för att sommarstaden Härnösand ska leva upp till namnet.

Tre fullmatade dagar med början torsdag 18 juli, och det är första gången på sju försök som Härnösandskalaset genomförs i samklang med Härnö Beach Volleybolls arrangemang "Sverigetouren".

Att Östen mé Resten kommer med sol på fredag, och att Brandsta City Släckers bjuder upp på lördag, är trevliga tryfferingar för många. Men det finns så mycket annat som lockar också, som exempelvis den tvåmastade galeasen Jacobstads Vapen som angör Härnösand de här dagarna för att erbjuda kortare segelturer en bit ut till havs med förtäring ombord.

Mellan Nattviken och Stora torget/Mellanholmen upprättas det en färjelinje i form av Tilda av Hemsön. Alla tre dagarna avslutas med nattlig dans, första kvällen på Nattviken och de två andra på torget.

Krögarna slår upp på Stora torget, och det beräknas bli så trångt att området utvidgas.

- Det kommer att bli bordsserveringar både på Köpmangatan och Trädgårdsgatan, säger Bertil Lundberg, ansvarig för EU-projektet TurSam med uppgift att under en treårsperiod bredda vägen för en stabil och ständigt återkommande sommarfest i Härnösand. Kanske lutar det mer och mer åt en stadsfest, och målsättningen är att det inom några år ska bildas ett evenemangsbolag som sköter hela ruljangsen.

Gamla drakbåtsfestivalen lever upp igen, men nu med andra båtar i form av 10-Huggare. En hemvändarpub byggs upp på Packarlaven och gamla taxi blir marknadsplats. Ministjärnor, trubadurer, eskader av veteranbåtar som kommer från festligheterna i Piteå, ungdomsdisco i Prismagaraget, och mycket, mycket mer än så erbjudes på årets Härnösandskalas.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Kalas med gemensamma krafter. I fronten ser vi nye festgeneralen för Härnösandskalaset, Sören Persson med Anneli Jonsson-Pettersson, Siv Jakobsson, Patrik Nordgaard, Bertil Lundberg, Mikael Tallbacka och Håkan Olofsson. De som bedriver verksamhet på Stora torget hamnar mitt i smeten.

Foto: Gunnar Stattin

Mer läsning

Annons