Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 vindkraftverk planeras

/
  • SCA och Eon ansöker om att få bygga 150 vindkraftverk i Härnösand och Kramfors. Vindkraftverken kommer att bli betydligt större än de som tidigare byggts i Härnösand.

SCA och Eon vill bygga 150 vindkraftverk i Härnösands och Kramfors kommuner. Det rör sig om upp till 220 meter höga kraftverk.

Annons

SCA tar nu Eon till hjälp för en stor vindkraftssatsning i Viksjö i Härnösand, men även till en mindre del i Kramfors. Företagen har nu tecknat ett samarbetsavtal. Sammanlagt handlar det om ansökningar om att få bygga 150 vindkraftverk varav de allra flesta ska hamna i Härnösands kommun.

Samarbetet omfattar bland annat de båda områden som SCA Vind drivit fram till tillståndsansökan, Hästkullen i Härnösand och Björnlandhöjden i Härnösand, och en mindre del i Kramfors. Samarbetet omfattar också vindkraftsprojekt i Timrå och de södra delarna av Ånge och i Ljusdal.

– I samarbetet ingår cirka 270 vindkraftverk och en total energiproduktion på över 2 TWh, motsvarande el för att värma upp 100 000 svenska hem, säger Åke Westberg, chef för SCA Energy.

– För Hästkullens del har vi redan lagt in en ansökan om att få bygga 100 vindkraftverk, alla dessa ligger i Härnösands kommun. Vi räknar med att det till slut blir någonstans mellan 50 och 100 nya vindkraftverk. För Björnkullens del lämnas snart ansökan in om att få bygga 50 vindkraftverk och vi räknar med att det blir mellan 30 och 50 nya vindkraftverk framför allt i Härnösand men också några i Kramfors kommun.

Eventuella investeringsbeslut kan väntas tidigast 2014–2015. Projekten beräknas vara i drift tidigast 2016–2017.

Samarbetsavtalet innebär att det är Eon som bygger på SCA:s mark.

– Blir det investeringsbeslut innebär det att SCA arrenderar ut mark till Eon, säger Petter Tiger, på SCA:s huvudkontor.

Tanken är att bygga vindkraftverk som är betydligt större än de som byggts i Härnösand tidigare.

– Vi räknar med att de blir 220 meter höga och med rotorblad som får en diameter på 100-120 meter, betydligt större än de som nyligen byggdes i Härnösand, säger Åke Westberg.

Den viktigaste orsaken till att SCA engagerar sig i vindkraft är att få tillgång till egen elektricitet med ett mer stabilt pris. Bolaget förbrukar 3,6 TWh per år, ungefär. En grov beräkning är att varje öre elpriset stiger kostar 20 miljoner kronor extra för SCA.

Även om nu Eon tar över projektet är det inte klart vilket företag som ska bygga.

– Det kan bli Eon, men det kan också bli SCA eller att vi bygger tillsammans, säger Åke Westberg.

Om alla beslut blir färdiga blir det arbetstillfällen till området.

– Vi räknar med att starta med avverkning tidigast 2014. Sedan blir det byggen av vägar innan vi kan börja anlägga vindkraftsverken.

Området har flera fördelar.

– Dels finns ett kraftigt elnät i området vilket nödvändigt. Dels finns en bra hamn vilket gör att transportvägen från fartygen blir korta, säger Westberg.

Han räknar med att ha lokalbefolkningen med sig.

– Hittills har vi bara fått höra positiva tongångar.

Mer läsning

Annons