Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är division 4-spelaren med jätteinkasten: "De brukar backa in i straffområdet"

Nils Jonsson vet hur man kastar inkast. Långa inkast... Division 4-spelaren i Sidensjö IK har en teknik som gör andra avundsjuka – och leder till mål nu och då. "Det blir som en extra hörna", säger Jonsson.

Annons

Någon särskild talang vill han inte påstå att han har, Sidensjös Nils Jonsson. Däremot har han lagt ner en avsevärd mängd träningstimmar på att förbättra sin teknik när det kommer till inkasten – de som så ofta bara är ett enkelt igångsättande av spelet men som i vissa spelares fall kan innebära ett vasst anfallsvapen.

Engelsmannen Rory Delap gjorde de långa inkasten till sitt speciella attribut under sin tid i Stoke City och nyligen såg vi islänningen Aron Gunnarsson fira triumfer på EM-scenen med sina kast.

För 23-årige Nils Jonsson är det division 4 Ångermanland som gäller.

– Många vet om det och är förberedda, de brukar backa in i straffområdet. Men ibland möter man ett nytt lag och då går det att överraska dem, berättar Nils.

Islänningen Aran Gunnarsson stack ut med sina långa inkast under EM-turneringen i Frankrike.

Han får ibland springa som en galning kors och tvärs över offensiv planhalva och ta kasten både från höger och vänster kant. Sidensjö vet att utnyttja hans speciella kvalité och då och då leder det också till mål.

– Det blir väl som en extra hörna i princip. Jag kan nå in i straffområdet på bakre stolpen.

Minns du något särskilt mål?

– Jag minns en match i fjol, jag tror att vi mötte Björna. Det var i slutet på matchen och Björna försökte att få tiden att gå och kastade iväg bollen och sånt där. Jag blev sur och tog upp bollen och kastade in den mot mål – och det blev mål. Jag sprang och jublade och hånade tillbaka – men det var ju ganska meningslöst för vi förlorade med 4–2... (skratt).

När Allehanda.se besöker idrottsplatsen i Sidensjö får Nils visa vad han går för. Vindarna är inte de mest gynnsamma men när han stegar upp sitt längsta kast för dagen mäter det 38 steg.

Grovt räknat alltså 38 meter – och han har kastat längre än så.

– Är det riktigt fin medvind kan man nå halva planen nästan och då blir man lika paff själv som alla andra blir. Men det är lite värdelöst också...

Övning ger färdighet och Nils Jonsson säger att han är en träningsprodukt till hundra procent. Då och då "sparrar" han mot lagkamraten Carl Byström.

– Han kastar också hyggligt och vi brukar stå och kasta mot varandra. Han har fem, tio meter upp till mig men det tar sig för honom, säger Nils Jonsson.

Mer läsning