Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem som vill bli ny biskop

/
  • Samtliga fem vill gå hela vägen fram till biskopstjänsten. Från vänster Sven Hillert, Uppsala, Eva Nordung Byström, Örnsköldsvik, Cecilia Nyberg, Täby, Ninni Smedberg, Härnösand och Göran Lundstedt, Sundsvall.
  • Göran Lundstedt, präst i GA församlingen kandiderar till biskop.

För första gången i Svenska kyrkans historia har en diakon chansen att bli biskop.

Annons

Den 5 september ska en ny biskop väljas till Härnösands stift. Om ingen av kandidaterna får majoritetet blir det en andra valomgång. Just nu återstår fem kandidater efter nomineringar och ett första val.

Under torsdagen hölls en offentlig frågestund i Sundsvall. En expertpanel ställde samma frågor till samtliga fem. Frågor som kretsade kring dop, begreppet folkkyrka, medlemsflykt och församlingsarbete.

Sundsvalls tidning ställde frågan, varför ska du väljas till biskop?

Ninni Smedberg, 55, diakon Vårsta Härnösand.

– Det diakonala uppdraget är en viktig del av kyrkans trovärdighet huruvida människor ska finnas representerat på alla nivåer. Jag vill synliggöra diakonin också från en biskopsposition.

Eva Nordung Byström, 57, kyrkoherde Arnäs Gideå Trehörningsjö pastorat.

– För att jag både har stor kännedom och erfarenhet av stiftet och av att arbeta i församling, både som anställd, som ideell och som chef.

Sven Hillert, 55, rektor pastoralinstitutet Uppsala.

– Jag vill vara biskop i Härnösand för att få vara med och hålla kyrkan öppen och nära i hela bygden. Jag tror att min tro och teologi kan bli till nytta.

Cecilia Nyberg, 49, kyrkoherde Täby.

– Jag vill vara med och tillsammans med et i Härnösands stift skap en levande kyrka där bönegudstjänst och diakoni hänger ihop. En levande kyrka dit människor vill komma för ett heligt möte med Jesus Kristus.

Göran Lundstedt, 46, komminister Gustav Adolfs församling Sundsvall.

– Jag är född och uppvuxen i Härnösands stift och känner stort för kyrkan här. Jag har både bred församlingserfarenhet och en församlingsbakgrund vilket jag tror en biskop behöver.

Annons