Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare: Det krävs reformer med större långsiktig effekt på bostadsmarknaden

/
  • Det är beklagligt att man inte har kunnat enas och nå en bred politisk uppgörelse. Utmaningarna på den svenska bostadsmarknaden är de största i modern tid, betonar insändarskribenten. Här en byggarbetsplats i Fruängen där 1 000 lägenheter byggs.

Annons

Förväntningarna på vårens blocköverskridande bostadspolitiska samtal har varit stora. Det slutade med haveri och ett antal förslag som knappast kan förväntas skapa en grund för fler bostäder och en väl fungerande bostadsmarknad.

Det är beklagligt att man inte har kunnat enas och nå en bred politisk uppgörelse. Utmaningarna på den svenska bostadsmarknaden är de största i modern tid.

Den tidigare bostadsbristen har på kort tid accelererat till en akut bostadskris som begränsar människors frihet och möjligheter att flytta till jobb och utbildning. Den begränsar företagens möjlighet att konkurrera och växa och den bromsar den ekonomiska tillväxten i landet.

■■ För fler insändare, klicka här.

Genom dialog med lokala fastighetsägare i Örnsköldsvik, har vi som branschorganisation fått argument som bekräftar de begränsningar som dagens system medför. Att de blocköverskridande bostadspolitiska samtalen nu havererat är därför ingenting annat än en stor besvikelse.

Allianspartierna har motiverat sitt frånträde av samtalen med att regeringens förslag är alldeles för försiktigt för att skapa en grund för en bostadspolitisk överenskommelse. Och de förslag som finansminister Magdalena Andersson och bostadsminister Peter Eriksson presenterade på tisdagen kan inte förväntas sätta några bestående avtryck på bostadsmarknaden i ett längre perspektiv.

Det krävs reformer som ger långsiktig effekt för att förändra bostadsmarknaden, inte bara små regeljusteringar.

Christina Friberg

Platsansvarig/stadsutvecklare, Fastighetsägarna Mittnord

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons