Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ångermanland i strejk

Klockan 12 började vårdstrejken även i Ångermanland.

Vårdkonflikten är nu inne på sin tredje vecka. Och klockan 12 gick ytterligare 4 300 medlemmar i strejk, däribland medlemmarna i Ångermanland.
Totalt strejkar nu över 7 000 medlemmar i Vårdförbundet.

Vårdförbundet kräver en lägstalön på 22 000 kronor, i dag ligger den på i genomsnitt 19 500 kronor.
Man kräver också en lönehöjning på 1700 kronor för alla liksom betald specialistutbildning.

- En utbildning måste löna sig. Det kan inte vara så att en undersköterska som väljer att studera till sjuksköterska kommer tillbaka till jobbet och har lägre lön än en undersköterska med gymnasieutbildning, sa Vårdförbundets Anna-Lena Sjödahl tidigare till Allehanda media.

Före helgerna hade Vårdförbundet och motparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en första kontakt med medlarna sedan strejkutbrottet. Förhandlingarna ska fortsätta i morgon.

Efter medlarkontakten i onsdags lade Vårdförbundet ett tredje strejkvarsel. Det varslet löses ut den 16 maj då ytterligare 2 750 medlemmar går ut i strejk om konflikten inte är löst.

Strejken betyder att planerade operationer ställs in.

Vårdförbundets varsel gäller åtta vårdcentraler i länet: Viken Ö-vik, Själevad, Nyland, Centrum Sollefteå, Sundet Härnösand samt Centrum, Nacksta, Granlo och primärvårdsjouren i Sundsvall.
Inom sjukhusvården varslas sköterskor på ortopedavdelning 3 i Örnsköldsvik, avdelning 16 internmedicin i Sollefteå samt ortopedmottagningen, ortopedavdelning 27B, dagkirurgin och laboratoriemedicin i Sundsvall.


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67