Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ångermanälven ska få nytt liv - nu är första projektet igång

Nu är det första projektet för att återställa den biologiska mångfalden i Ångermanälven igång.
Det är en torrfåra nedanför Malgomajs kraftstation som ska byggas om så att fisk och andra organismer kan passera.

Allehanda.se berättade för en tid sedan om hur Ångermanälven och Fjällsjöälven skulle kunna få nytt liv. En rapport där Världsnaturfonden som tagit fram ett program med 266 åtgärder.

Åtgärder som bland annat skulle ge bättre fritidsfiske.

Enligt de ideella intressenterna bakom projektet handlar det dessutom mestadels om insatser som är förhållandevis små och billiga sett till intäkterna från vattenkraften.

Nu har Telge Energi tagit på sig att gemoföra ett sådant förslag vid Bullerforsen, i Vilhelmina kommun.

– Vattenkraften ska vara en långsiktig hållbar lösning, men då krävs att energibolag tar sitt ansvar. Att återställa torrfåran i Bullerforsen är bara ett av många projekt vi i samarbete med WWF jobbar med, säger vd Mats Fagerström.

Det handlar om att flytta på stenblock och andra barriärer som gör det möjligt för fisk och insekter att ta sig upp genom torrfåran. Dessutom ska strandzonen åtgärdas för att få en mer naturlig flora och fauna.

Läs också: Satsar på underkläder tillverkade av barrskog i Norrland – ser hela världen som marknad

Christer Borg, ordförande för Älvräddarnas samorganisation, är glad över projektet.

– Det är det första som startat sedan vi presenterade projektet. Och det har gjorts möjligt genom att markägaren ställde upp och genom att arbetet sponsras, säger han.

Dessutom påpekar han att vattenfåran nu får nytt liv utan att det ens påverkar elproduktionen. Många gånger kan man åstadkomma mycket den vägen.

– Men nu hoppas vi också att vattenkraftsbolagen själva också ställer upp. Att de inser att vattenkraften inte alls alltid är så miljövänlig.

Enlitg Världsnaturfonden och Älvräddarna innebär hela paketet med 266 åtgärder, varav 173 är prioriterade, skulle genomföras handlar det ändå bara om några procent i mindre elproduktion.

I fallet vid Bullerforsen handlar det inte ens om en promille.

Läs också: Vattenfalls analys klar efter torrläggning i Fjällsjöälvens utlopp

Läs också: Vattenkraftens miljöanpassning livsavgörande för glesbygden