Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ang Lee löste filmgåtan med Pi

Annons

Att filmatisera det som anses ofilmbart har alltid varit någonting som utmanat Ang Lee.

Och med "Berättelsen om Pi" har han överträffat sig själv.

Jag var oerhört rädd, men samtidigt var det oemotståndligt, säger han. Det var ett fantastiskt material att arbeta med, säger den hyllade regissören i telefon till TT Spektra, inför den svenska premiären på fredag.

Han befinner sig i Australien på en PR-turné för sin film. Han gör det med strålande recensioner i ryggen, med flera Golden Globe-nomineringar och med vissheten om han är en av favoriterna när det gäller den kommande Oscarutdelningen.

Belöningar är bra för filmerna, det får folk att se dem. För mig innebär det uppmuntran och en ära, säger Lee, som under sin karriär vunnit fler än 40 internationella priser, bland annat en Oscar, en Guldbjörn i Berlin och två Guldlejon i Venedig.

Bästsäljare

"Berättelsen om Pi" bygger på en bästsäljare om en ung indisk pojke som efter ett skeppsbrott driver omkring ute på havet med en blodtörstig bengalisk tiger som enda sällskap. Det är både en äventyrsberättelse och en berättelse med många filosofiska inslag, och det var denna kombination som fascinerade Ang Lee.

När jag läste boken trodde jag inte den skulle kunna bli film, den var för komplicerad, skulle bli för dyr och den hade en sista tredjedel som inte skulle fungera filmiskt. Men själva resan fascinerade mig. Och när jag blev ombedd att göra filmen och jag fick en budget som var nästan realistisk, då tackade jag ja.

3D-teknik

Men det var ett komplicerat jobb - tigern skapades delvis med hjälp av digital teknik och man uppfann och byggde en ny sorts vattentank där man kunde imitera havets vågor för filmens stormscener.

Jag bestämde mig också för att göra den i 3D, eftersom det är en teknik som verkligen kan få publiken delaktig, om den används på rätt sätt. Vatten kan också vara en upplevelser, och den förstärks genom användandet av 3D.

Ang Lee är en man som hoppar mellan genrer.

Jag tycker om att alltid göra någonting nytt. Jag vill känna mig engagerad, det måste vara intressant för mig. Och dessutom vill jag lära mig något nytt, det gör jag om jag arbetar i nya genrer.

TT Spektra: Så vad blir det härnäst?`

Jag har inga planer. Jag har inte hittat någonting som engagerar mig. Så jag tror att det kommer att bli lite ledighet. Det behöver jag efter att först ha gjort filmen och sedan resa runt för att göra PR för den.

Mer läsning

Annons