Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrar sig efter biståndskritik

Annons

Operatörtjänsten Wywallet fick kritik för att inte avgiftsbefria sms-gåvorna till katastrofdrabbade i Filippinerna. Nu ändrar sig företaget.

Vi kommer att efterskänka våra intäkter, säger Adam Hasslert, marknadschef på Wywallet.

Många i Sverige skänker pengar via sms. Mellan söndag och torsdag fick hjälporganisationerna in över 15 miljoner kronor den vägen, enligt siffror från betaltjänsten Wywallet - som ägs av de stora operatörerna Telia Sonera, Tele 2, Telenor och 3.

Men Wywallet tog också sin del av gåvorna genom att först inte avgiftsbefria sms-gåvorna. Unicef förlorade på så sätt fem procent av beloppen som skänkts via sms, Röda Korset sju procent, Läkare utan gränser tio procent och Rädda barnen mellan två och fem procent i avgifter till Wywallet, rapporterar svd.se.

Det är mycket pengar. Det är klart att vi vill att siffran hade varit lägre, säger Johan Pettersson, insamlingschef på Läkare utan gränser.

Men kritiken har fått effekt. I kväll meddelade Wywallet, som under tiden efter katastrofen haft intäkter på cirka 700 000 kronor från sms-gåvor, att man ändrar inställning.

Vi kommer att efterskänka våra intäkter och själva stå för våra kostnader, säger Hasslert.

TT: Då har ni beslutat det i kväll?

Ja, vi har beslutat det i kväll.

Han säger också att bolaget hela tiden haft en bra rabatt till hjälporganisationerna, som betalat fem procent av gåvosumman per sms upp till ett visst belopp och att det därefter har varit en fallande procentsats.

De medieuppgifter som förekommit beror på att organisationernas kostnader för egna teknikleverantörer har räknats med, uppger Hasslert.

Vid katastrofen i Haiti 2010 slopade operatörerna avgifterna.

Mer läsning

Annons