Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrad inställning till svartjobb

Om du får pengar av din arbetsgivare utan att betala en viss del i skatt jobbar du svart. Allt fler ungdomar anser att det är mer fördelaktigt att jobba på det viset, just för att det ger mer pengar, men det är olagligt.
– Det är hemskt att ungdomar i dag anser att det är okej att jobba svart, säger Jan Bogseth, chef på skatteförvaltningen i Örnsköldsvik.

Annons

Om du jobbar svart utför både du och företaget en olaglig handling. Följderna som uppstår om svartjobbet uppmärksammas är böter, det vill säga skatten som du inte har betalat. Det kan också leda till åtal, om det är uppenbart skattefusk.
Det enstaka fallet gör ingen skillnad på skatteindrivningen men om allt fler börjar jobba svart för att själva få mer pengar är det bedrövligt, säger Jan Bogseth.

INGEN MERIT
Petra och Anna är två unga tjejer som har jobbat och jobbar svart på restauranger i Örnsköldsvik. De är båda överens om att svartjobbet är ett bra tillfälle att tjäna mer pengar.
Det är ju bara det som lockar egentligen, säger Petra som tidigare jobbat svart som servitris.
Det som är dåligt är att man inte kan ha arbetet som en merit senare, eftersom det inte står i några papper och eftersom man får lön svart, säger Anna.
Varken Petra eller Anna tänker på att det är samhället och staten som förlorar pengar i och med deras svartjobb.
Så långt tänker man inte. Om jag får lön direkt i handen tänker inte jag på att sjukvården kan bli sämre, säger Petra.
Om man jobbar svart finns heller inga försäkringar som gäller om något skulle hända.
Det är en annan baksida med att jobba svart. Om det händer något får du stå allt själv eftersom företaget inte har någon sådan skyldighet, säger Anna.
Skatteförvaltningen kan inte göra så mycket åt den svarta arbetsmarknaden.
Det saknas pengar.
Att kontrollera svartjobb är en resursfråga och vi kan inte kontrollera alla fel, säger Jan Bogseth.

MORALEN MÅSTE HÖJAS
Betalar man skatt, vilket är en skyldighet om man arbetar, bidrar man till finansieringen av bland annat skola, sjukvård och vägar. Jan Bogseth misstänker att många ungdomar inte vet var deras skattepengar går.
Moralen måste höjas och attityderna ändras. Det är därför viktigt att vi talar om för ungdomarna vart pengarna går. I slutändan är det de själva som blir lidande.
Att betala skatt bygger på att man ställer upp för samhället. Som det är i dag, att vissa inte betalar skatt, gör att samhället blir orättvist.
Företaget som betalar sina arbetare svart drabbas på samma sätt om svartjobbet framkommer. Obetalda skatter och avgifter ska betalas och åtal kan väckas.
Det är ett skattebrott och företaget kan tappa sin F-skattsedel, som krävs för att driva ett företag, säger Jan Bogseth.
Det finns egentligen inga vinnare när det gäller svartjobb.
Kortsiktigt är det den enskilda personen som tjänar några kronor extra.
Men om allt fler struntar i skatten finns det bara förlorare. Det är de som mest behöver som är de största förlorarna, säger Jan Bogseth.

GER MER PENGAR
Emma, som är Annas och Petras kompis, skulle mer än gärna vilja jobba svart, som extrajobb.
Hälften av pengarna försvinner ju till skatt! Som riktigt arbete skulle jag nog vilja få lön på det lagliga sättet, men nu skulle jag gärna tänka mig ett extra svartjobb, säger hon.
Petra tjänar ungefär 70 kronor i timmen när hon jobbar svart, och därmed slipper hon betala 30 procent i skatt.
Jag skulle lika gärna kunna jobba vitt, men eftersom restaurangen som jag jobbat på ville att jag skulle jobba svart så gjorde jag det. Och det ger ju mer pengar, säger hon. ERICA LANG

UNG

Mer läsning

Annons