Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andra valomgång i Kroatien

Annons

Favoriten i Kroatiens presidentval, Ivo Josipovic, går vidare till en andra valomgång sedan han erövrat 32,4 procent av rösterna, rapporterar landets valmyndighet natten till måndagen.

Josipovics motståndare blir huvudstaden Zagrebs borgmästare Milan Bandic som fick mindre än hälften så många röster, 14,8 procent.

Den andra och avgörande valomgången väntas hållas 10 januari.

Båda kandidaterna har sagt att de stödjer Kroatiens ansträngningar att bli medlem i EU. Landet är kandidat sedan 2003 men dess ambitioner har bromsats av en havsgränskonflikt med grannlandet Slovenien som är EU-medlem. Slovenerna har velat få gränsfrågan klar innan de säger ja till kroaternas ansökan.

Söndagens segrare, socialdemokraten Josipovic, är jurist och kompositör av klassisk musik och har ett fläckfritt politiskt förflutet. Många anser dock att han saknar karisma.

Valet blev ett bakslag för det regerande konservativa partiet HDZ:s kandidat Andrija Hebrang som fick se sig slagen av Bandic med ett par procentenheter. Förutom några år i 2000-talets början har HDZ styrt Kroatien sedan självständigheten från Jugoslavien 1991.

HDZ:s popularitet sjönk när premiärminister Ivo Sanader, landets dominerande politiker, oväntat hoppade av i somras. Den ekonomiska krisen och korruptionen på hög nivå har fått ännu fler kroater att vända partiet ryggen.

Den avgående presidenten Stipe Mesic lämnar posten efter maximala tio år. Mesic lyckades föra in sitt land i Nato tidigare i år.

Jämte EU-frågan har korruptionen i landet och den svåra ekonomiska krisen varit viktiga valfrågor. Speciellt korruptionen har av EU pekats ut som ett allvarligt hinder för medlemskap.