Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Ruuth har avlidit

/

Annons

Teologie doktor Anders Ruuth, tidigare kyrkoherde och kontraktsprost i Örnsköldsvik och stiftsadjunkt på Söråkers stiftsgård har avlidit 85 år gammal.

Anders Ruuth blev student i Växjö, studerade teologi i Lund och prästvigdes för Växjö stift 1953. Omedelbart därefter reste han och hans hustru Margaretha ut som präst- och föreståndarpar för den svenska kolonin i Oberá Missiones i Argentina, där de verkade i tio år. 1963 blev han stiftsadjunkt i Härnösand. Efter ytterligare studier var han några år professor i teologi vid universitetet i José c Paz i Argentina och återkom 1971 som stiftsadjunkt och föreståndare för Söråkers stiftsgård. Han blev 1974 kyrkoherde och sjukhuspräst samt senare kontraktsprost i Örnsköldsvik fram till 1985, då han tillträdde tjänsten som biträdande direktor för Lutherhjälpen i Uppsala.

Flitig som författare i teologiska och kyrkliga ämnen har han skrivit bland annat en prästmötesavhandling om Dopet och själavårdsboken Det underbara huset och blev 1995, efter lokala forskningar i Sydamerika, teologie doktor på en avhandling om den där hastigt expanderande pingströrelsen och 1977 grundade kyrkan Igreja Univseral Do Reino de Deus – Gudsrikets universella kyrka. Som pensionärer bosatte sig makarna i Helsingborg, där Margaretha Ruuth avled 2009. Fastän Anders Ruuth drabbades av Parkinsons sjukdom var han in i sin sista månad engagerad i översättningsarbeten.

Hans närmaste är sönerna Erik och Lars med familjer.

NILS PARKMAN

Annons