Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders och Håkan har nått högre grad än någon tidigare i Ö-viks Ju-jutsu Club

Medlemmarna i Örnsköldsviks Ju-jutsu Club fortsätter att erövra höga bältesgrader. Helgen 14-15 november var det återigen dags för fyra av klubbens medlemmar att visa upp sina tekniker för Riksgraderingskommittén.

Graderingarna skedde i Uppsala i en covid-19-anpassad form, vilket innebar att ett minimum av medföljande fick närvara och paren hade fått särskilt avdelade områden på mattan att hålla sig inom.

Under lördagen graderades Ulf Berg och Anders Johansson till 2 dan svart bälte i Ju-jutsu Kai. Det är det andra svarta bältet och efter två intensiva timmar var de nya bältena säkrade.

På söndag förmiddag var det dags för Anders Grundström och Håkan Karlsson att ställa sig framför graderingskommittén för att testa till 3:e dan. Trots att Örnsköldsviks Ju-jutsu Club har funnits i 40 år så har ingen tidigare aktiv i klubben varit högre än 2:a dan så det var med viss anspänning graderingsdagen närmade sig.

Som vanligt ska en lång rad försvarstekniker visas upp – först i olika grundformer för att därefter övergå till allt mer tillämpade försvarstekniker och för att i sin yttersta form vara helt tillämpat (helt fria angrepp) med två motståndare som angriper samtidigt. Kraven för att bli godkänd till 3:e dan säger bland annat: "Eleven skall kunna utföra tekniken i det närmaste fulländat vad gäller utförande och säkerhetstänkande", så det är uppenbart att det krävs många timmars nötande för att uppnå den nivå som krävs.

Vid lunchtid stod det klart – Anders och Håkan var godkända till 3 dan svart bälte och därmed uppnått en ny nivå i klubben. 3 dan innebär också att de tilltalas av sina elever med "Sensei" som betyder mästare.

Anders säger: "Det har varit utmanande att hålla fokus med träningen i år eftersom graderingen skjutits upp flera gånger på grund av covid-19, men nu känns det riktigt bra. Den senaste tiden har träningspassen blivit väldigt inriktade mot graderingen och det ska bli kul att kunna bredda passen framöver med andra former av ju-jutsu utanför den rena bältesträningen."

"Den kunskapsnivå vi nu ligger på är viktig för att på bästa sätt kunna undervisa och utbilda alla våra andra elever på klubben. Den ger positiva effekter ända ned till barngrupperna – de blir helt enkelt tekniskt bättre tidigare", avslutar Anders.

På grund av covid-19 är höstterminen på klubben avslutad, men efter jul- och nyårshelgerna och så snart smittspridningsläget medger, drar vårterminen igång för alla från sex år upp till vuxna.

Håkan Karlsson

Näraskribent

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel