Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nylander tog ett friår som 50-åring för att göra något roligt – sen fortsatte han med det

Bildforskaren, byggaren, hembygdsentusiasten, samlaren och mest av allt vår vän Anders Nylander har avlidit i en ålder av 66 år.

Efter uppväxten i Högsjö by utbildade han sig till byggnadsingenjör och bosatte sig i Örnsköldsvik där han jobbade åt Skanskakoncernen.

Strax efter 50-årsdagen tog han ett friår för att, som han sa: göra något roligt... Sen fortsatte han med det. I samband med detta flyttade han hem till barndomshemmet i Högsjö.

Det var roligt att hjälpa till med vänners byggprojekt, han njöt av bär- och svampplockning och sen dela med sig av skörden. Men, det allra roligaste var att skanna bilder och hitta namn och årtal på människor som annars glömts bort. Ända sedan barndomen fascinerades han av bleknade fotografier. Det är i miljontal vi ska räkna de foton han räddat ur glömda och gömda album. Många timmar, dagar, ja år har han ägnat åt detta detektivarbete. Han lånade av bekanta och okända, köpte album på loppis och skannade in dem.

Anders var aktiv i Högsjö byafestgrupp som under ett antal år gjorde en almanacka med teman från bygdens historia. Gruppen har samlat sitt material och producerat mycket nytt till Högsjöboken som Anders hann vara med att se utgiven i oktober i år. I den 400-sidiga boken har många med rötter i Sättna och Indals socken hittat sin historia. Bilderna har Anders tagit fram och satt namn till de allra flesta ansikten.

Han var aktiv styrelsemedlem i både Sättna och Indals hembygdsföreningar. Vid varje arrangemang gjorde han bildutställningar som många stannade upp vid. Vid årets tema Folkskolan 175 år fanns en gedigen samling skolkort att fördjupa sig i. Med snickarkunskapen bidrog han bl.a. till renovering och nybyggnad på Indals hembygdsgård.

Han var under många år redaktör för Porträttfynd – en webb-samling av bilder i Sveriges Släktforskarförbunds webb-tidning Rötter. Under vinjetten Porträttfynd hjälps deltagarna åt med att identifiera personer och händelser. En stor del av Anders samling finns publicerad där.

Den lokala historieskrivningen har tappat en mycket trägen forskare i Anders. Hans minne hedras av allt han lämnat till oss att bevara, utveckla och föra vidare. Hans bilder finns väl organiserade och bevarade i digitalt format och kommer att vara en skatt för framtidens intresserade och nyfikna som söker sina rötter och sin historia.

Vännerna i Sättna hembygdsförening o Högsjö byafestgrupp

genom Gunilla Jakobsson