Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Ahnlund levde ett friskt och strävsamt liv – en verklig profil har lämnat jordelivet

Anders Ahnlund, Svedjeholmen, avled den 1 december 2020. Han var född 1927. Han sörjes närmast av dottern Margareta och sonen Lars med familjer.

En profil har gått ur tiden

Anders Ahnlund föddes i samma hus där han somnade in. Sverige och Svedjeholmen på 1920-talet var en värld där jordbruket, kroppsarbete och knappa levnadsbetingelser präglade vardagen.

Anders fick tidigt bli vuxen. Hans far Leonard dog i cancer – endast 36 år gammal – och mamma Sally blev lämnad med två unga söner. Anders kunde själv berätta om hur de tillsammans fick hjälpas åt. De fem korna skulle skötas morgon och kväll och när det gavs möjligheter var det till att dryga ut inkomsterna med jobb och hästkörning åt andra. Redan som tioåring körde han gruslass med häst in till stan.

Vid sidan av skötseln av jordbruket kom Anders senare att ta anställning på Skogsägareföreningens sågverk. Först vid Hampnäs i Själevad och sedan på Svedjeholmen. Det blev till slut en fyrtioårig anställning som slutade när sågen avvecklades på 90-talet.

Anders gifte sig 1955 med sin Karin som ursprungligen kom från Holmsund. Med åren blev omvårdnaden och kärleken till släktgården på Svedjeholmen ett stort gemensamt intresse.

Karin och Anders formade ett hem som blev något av en liten ungdomsgård där på Ahnlundsvägen. Många kan från ungdomsåren vittna om gästfriheten och en socialt varm miljö där bordtennis, landhockey, skjuts till aktiviteter eller att bara ses för en fika var en del av vardagen.

Intresset för naturen, skogen och djuren låg djupt rotad hos Anders Ahnlund. Han kunde som få beskriva en välskött skog likväl som hans intresse för djur och speciellt för hästen gjorde honom till en trogen besökare på Solänget.

Han berättade gärna om en episod på femtiotalet då han startade på Solänget med sin häst Dure. Han var fyra i mål men de tre ekipagen före blev diskade. Han vann till vinnaroddset 127 gånger pengarna. Två bybor hade av misstag satsat tio kronor var, så inte heller de glömde det travloppet.

Till genuina intressen hörde även körsången och intill några år sedan var han en trogen medlem i Domsjö seniorkör.

Alla som mött Anders kan vittna om värmen, hans leende och plirande ögon och en omtänksamhet med så många uttryck i vardagen.

Det är få förunnat att få leva ett friskt och strävsamt liv intill 93 års ålder. En rese och verklig profil på Svedjeholmen har lämnat jordelivet. Vi är många som bär hans minne nära hjärtat när våra tankar går till den närmaste familjen.

Anders Källström