Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amnestyförslag: Tillåt sexköp

Annons

Ett förslag från Amnestys internationella sekretariat i London om att avkriminalisera köp och försäljning av sex har väckt bestörtning och ilska i Sverige.

Vi är ju djupt emot det här, naturligtvis, säger Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby, till TT.

I förslaget står, enligt brittiska tidningen Daily Mail, att Amnesty International bör verka mot kriminalisering eller bestraffning av "aktiviteter relaterade till köp eller försäljning av överenskommen sex mellan vuxna".

I Sverige är köp, men inte försäljning, av sex kriminellt. Åström är också besviken på svenska Amnesty för att organisationen inte genast tar avstånd till förslaget.

Det är med bestörtning och djup besvikelse vi reagerar på att de inte direkt tar avstånd. De hade kunnat säga redan nu att med anledning av den svenska lagstiftningen kan Amnesty Sverige aldrig agera för det här, säger Åström.

I fråga om själva grundförslaget, och med tanke på att Amnesty International arbetar för mänskliga rättigheter, reagerar Amnesty-medlemmen Åström så här:

I ryggmärgen säger jag: Jag går ur. Jag har inte gjort det ännu, men jag är en av alla de kvinnor som bär Amnesty genom ideellt, oavlönat arbete.

Även jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) är mycket förvånad över förslaget från Amnesty International.

För mig är det helt obegripligt. Den svenska lagstiftningen är ett gott exempel, säger hon till TT.

Arnholm menar att den svenska kriminaliseringen av köp men inte försäljning flyttat normer i opinionen, gjort inställningen till prostitution "mycket, mycket tuffare" men utan negativa följder som exempelvis att prostitutionen gått under jorden.

Jag har väldigt svårt att förstå hur man går i den här riktningen. I stället hoppas ju jag att de länder som har visat intresse, till exempel Frankrike och Belgien, ska gå vidare och följa i våra spår.

Svenska Amnesty hänvisar till att ett samråd med bland annat kvinnoorganisationer ska göras innan de sätter ner foten.

Det här är ett förslag och det är viktigt för oss att vi har en väldigt grundlig och bred konsultation. Vi kommer bland annat att konsultera organisationer som arbetar för kvinnors rättigheter i Sverige och vet inte vad slutresultatet blir eller vad den svenska sektionen kommer att säga, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty, till TT.

Hon säger att konsultationen i Sverige inleds omgående.

Alla länder ska få säga sitt innan förslaget antingen antas, modifieras eller skrotas i september eller oktober, eller ytterligare ett år senare.

I förslaget står att en avkriminalisering skulle kunna öka de inblandades rättigheter vad gäller hälsa, jämlikhet, säkerhet och personlig integritet.

Löfgren understryker att frågan hanteras olika i olika länder och att den kan väcka ont blod.

Vi vet att det är mycket kontroversiellt.

Mer läsning

Annons