Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amnesty Härnösand: "Barnarbete och diskriminering av kvinnor på Indonesiens palmoljeplantager"

En ny rapport från Amnesty International visar att världens största livsmedels- och hushållsföretag säljer mat, kosmetika och andra vardagliga basvaror som innehåller palmolja tillverkad i Indonesien, där barn arbetar under mycket farliga förhållanden.

Kvinnliga arbetare diskrimineras systematiskt i arbetet på palmoljeplantagerna. De har mycket osäkra anställningar och hyrs ofta in som arbetskraft över dagen eller per månad.

Genom att de nekas fast anställning får de heller inte tillgång till sociala förmåner som pension eller sjukförsäkring. Det finns exempel i rapporten på kvinnor som arbetat i decennier på det här sättet.

Många kvinnor tvingas arbeta långa arbetsdagar under hot om att lönen annars bir lägre. Kvinnorna betalas extremt lågt och kan tjäna så lite som 2,50 dollar om dagen.

■■ För fler insändare, klicka här.

Barn mellan åtta och 14 år utför farligt och hårt fysiskt arbete. De arbetar utan säkerhetsutrustning på plantager där akuta kemiska bekämpningsmedel används. Säckarna de bär väger 12-25 kilo. En del barn har slutat skolan för att hjälpa sina föräldrar, andra arbetar på kvällar och helger och lov.

Inga av bolagen som Amnesty kontaktade förnekade att missförhållanden ägt rum. Däremot var det inget bolag som gav några exempel på åtgärder som vidtagits för att rätta till problemen. Vi tar oss därför friheten inom Amnesty International att här skriftligt föreslå de aktuella bolagen att…

• arbetarna betalas skälig lön, så att barnen kommer att slippa arbeta.

• arbetarna skall erhålla adekvat skyddsutrustning.

• de farligaste ogräsmedlen som parakvat förbjudes.

• samtliga kvinnor får tillsvidareanställning.

På Sambiblioteket i Härnösand kan du se vår utställning under tiden 8-11 mars och ge din synpunkt på vårt brev till palmoljebolagen.

Arne Arnqvist

Amnesty Härnösand

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel