Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikansk stjärntenor till operafestivalen i Härnösand

1961 blev George Shirley den förste afroamerikanska tenoren att sjunga en huvudroll på Metropolitan i New York. 54 år senare är han huvudgäst vid Härnösand Opera Academy & Festival, Höga Kusten, i augusti. Där kommer han både att undervisa och ge en solokonsert.

Det blev elva säsonger på Metropolitan för stjärntenoren George Shirley. Han har sjungit på många av världens stora operahus och jobbat med världsberömda dirigenter som Herbert von Karajan och Georg Solti. I Härnösand ger den nu 81-årige Shirley en solokonsert den 14 augusti tillsammans med pianisten James Jenkins.

George Shirley är också en legendarisk pedagog; vid två tillfällen under Härnösandsbesöket går det att se honom i arbete när festivalen bjuder på öppen masterclass på Härnösands folkhögskola.

– Det är inte ofta, om det ens har hänt, att Härnösand får besök av en sångare och pedagog med de här meriterna, säger Helén Lundquist Dahlén, spindeln i nätet för operafestivalen.

George Shirley har varit banbrytande på många sätt under sina drygt 60 år i branschen. På 1950-talet var han den förste afroamerikanske musikläraren på high school i hemstaden Detroit och den förste afroamerikanska sångaren i U.S. Army Chorus. Men det riktigt stora klivet tog han 1961 när han var förste afroamerikan att erbjudas kontrakt på Metropolitan i New York. Under sina elva säsonger på ”The Met” sjöng han hela 28 huvudroller.

Inspelningen av Mozarts Cosí fan tutte, där Shirley sjöng Ferrando, renderade honom en Grammy, och genom åren har han fått otaliga priser och utmärkelser. Lika legendarisk som sångare är han också som pedagog; sedan 1980 har han undervisat parallellt med att uppträda, först på University of Maryland och därefter University of Michigan.

Under Härnösand Opera Academy & Festival, den 9-22 augusti, kommer han alltså att göra båda delarna. Solokonserten äger rum på Sankt Petri-logen, där George Shirley och några andra av festivalens största röster sjunger Wagner. Den 15 och 20 augusti hålls också öppen masterclass där man kan få se honom i aktion som pedagog.

Operafestivalen arrangeras i samarbete med Höga Kusten Destinationsutveckling AB, Landstinget Västernorrland, Härnösands kommun och Handelsplats Härnösand. I och med att det är jazzvecka innan operan är det scenkonstfestival i Härnösand under nästan hela augusti.