Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikansk-ryskt vapenavtal löper ut

Ryssland och USA har inte kunnat komma överens om ett nytt avtal för att minska sina enorma kärnvapenarsenaler innan det gamla så kallade Start-avtalet löper ut. Men båda lovar att ett nytt ska komma till stånd snarast möjligt.

Kreml utfärdade på fredagen vad som sades vara ett gemensamt uttalande från Barack Obama och Dmitrij Medvedev. Där lovar presidenterna också att "fortsätta arbeta tillsammans i Start-avtalets anda efter det att det löper ut".

Från Vita huset sades att Start-1-avtalet ska fortsätta vara i kraft på obestämd tid till dess att det finns en efterföljare.

Den gamla överenskommelsen från 1991 löper ut vid midnatt, natten till lördagen.

Det nya avtalet är tänkt att minska antalet utplacerade kärnvapen, liksom de ubåtar, flygplan och robotar som används för att böra dem - även om USA och Ryssland fortfarande skulle ha tillräckligt med eldkraft för att förstöra jorden flera gånger om.

Start-1-avtalet undertecknades av George Bush den äldre och den sovjetiske ledaren Michail Gorbatjov. Det ledde till den största ömsesidiga minskningen av kärnvapen i historien.