Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikanerna till valurnorna

Annons

Flera politiska stjärnor finns bland kandidaterna när de amerikanska delstaterna New Jersey och Virginia utser guvernörer och New York-borna väljer borgmästare.

Tisdagens val ses som ett avstamp för framtida kongress- och presidentval.

Jag är med för att vinna, för om man inte vinner kan man inte styra. Och om man inte kan styra kan inte landet, delstaten, staden. . . att utvecklas i den riktning som behövs, sade Chris Christie, New Jerseys frispråkige och populäre republikanske guvernör, ombord på sin kampanjbuss häromdagen enligt tidningen Washington Post.

Leder stort

Den förre federala åklagaren och bugetsheriffen Chris Christie nämns ofta i spekulationerna om vem som blir Republikanernas presidentkandidat 2016. Han har rosats för sitt ledarskap under orkanen Sandy (även om partiet inte gillade att han gav president Obama beröm för dennes katastrofhantering), fått ris för att arbetslösheten fortfarande är hög i hans delstat - men framförallt visat att han kan vinna gehör hos både republikaner och demokrater. I opinionsmätningarna leder han med nästan 25 procentenheter över den demokratiske utmanaren Barbara Buono.

Just förmågan att jobba över partigränserna skiljer Christie markant från partikamraten Ken Cuccinelli, åklagare och favorit i konservativa Tea Party-kretsar, som vill bli guvernör i Virginia. Och Cuccinelli ser ut att besegras av sin demokratiske motståndare Terry McAuliffe, som varit ordförande i Demokraterna och står paret Bill och Hillary Clinton nära.

Minska klyftor

Under valdagen, enligt traditionen alltid den första tisdagen i november, hålls också en mängd lokalval och fyllnadsval. Bland annat ska Massachusetts välja en senator efter John Kerry, som i vintras blev utrikesminister.

Men det kanske mest uppmärksammade valet äger rum i New York där invånarna utser borgmästare Michael Bloombergs efterträdare. Kampen står mellan vänster-demokraten Bill de Blasio, i dag stadens offentliga advokat (en typ av ombudsman), och republikanen Joe Lhota, som varit viceborgmästare och chef för lokaltrafiken MTA. Favorittippade Bill de Blasio har ett stöd på dryga 65 procent och har bland annat lovat att minska klyftorna mellan rika och fattiga och införa allmänna förskolor.

Mer läsning

Annons