Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikan gripen i Nordkorea

Nordkorea bekräftar att en amerikansk medborgare har gripits efter att olagligt ha tagit sig in i det slutna landet. Det rör sig av allt att döma om en kristen amerikansk människorättsaktivist som greps i julhelgen.

28-årige Robert Park filmades av sina kollegor när han gick över den frusna gränsfloden Tumen mellan Kina och Nordkorea. Park, som har koreanskt ursprung, hävdar att han fått en gudomlig vision av Nordkoreas befrielse.

Med sig hade Park ett brev med en uppmaning till den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Il att frige politiska fångar, stänga koncentrationsläger och stärka de mänskliga rättigheterna.

Parks kollegor uppgav att de fått höra att han gripits och förhörts av nordkoreanska myndigheter, men Nordkorea har tidigare inte kommenterat gripandet. I det korta meddelandet från den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA sades att amerikanen greps den 24 december, och att hans fall utreds av myndigheterna.

USA:s utrikesdepartement uttryckte på måndagen oro för att Park skulle ha gripits och meddelade att Sverige, som bevakar USA:s intressen i Nordkorea, har erbjudit sig att försöka skaffa information om mannens öde.

Tidigare i år tillbringade två amerikanska journalister fyra månader i fängelse i Nordkorea efter att olagligt ha tagit sig in i landet. De dömdes till tolv års straffarbete men släpptes i samband med att tidigare USA-presidenten Bill Clinton i augusti besökte Nordkorea.