Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansgrupp ska försvara Höga kusten

I går berättade Tidningen Ångermanland om ambulansutryckningen till Ullånger som tog över en och en halv timme. Nu bildas en grupp för att sätta press på landstinget och försvara Höga kustens intressen i ambulansfrågor.

– Så lång tid ska inte en utryckning behöva ta, något måste vara fel, menar Magnus Svensson, en av gruppens medlemmar.

John Lundström från Ullånger presenterade tidigare idén om en ambulansgrupp. Frågan blev högaktuell sedan en kvinna med ett epileptiskt anfall i somras fick vänta mer än en och en halv timme på ambulans.

– Folk blir oroliga. Därför ska det inte dröja innan vi är igång. Inom en månad räknar vi med att ha bildat en kommitté inom intresseföreningen "På kusten", berättar Magnus Svensson.

Förutom Magnus Svensson och John Lundström ska ytterligare en eller två personer ingå i gruppen som ska ha passande kompetens för uppdraget.

– Jag kör taxi och känner till orterna och hur lång tid det tar att köra i Höga kusten. Sedan ska vi ha med en person från räddningstjänsten.

Meningen är att kommittén ska hålla kolla på vad som händer i ambulansfrågor som gäller Höga kusten, bland annat genom regelbunden kontakt med landstinget.

Bland de frågor som kommittén kan tänkas engageras i nämner Magnus Svensson Höga kusten-ambulansens placering. I Höga kusten är man inte nöjd med att ambulansen vissa tider på dygnet utgår från Kramfors. Han tycker också det vore bra om räddningstjänsten i Ullånger fick kompetens för "I väntan på ambulans", att släckningsfordonens personal också fungerar som en sjukvårdande resurs innan ambulans hunnit fram.