Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansen får följa med räddningstjänsten

Räddningstjänsten flyttar snart in i nya lokaler. Nu står det klart att ambulanspersonalen får följa med.

– Det känns ju väldigt bra, men innan besluten är fattade vågar man inte riktigt jubla, säger Andreas Lundin, ambulanssjuksköterska.

För ett par veckor sedan kunde allehanda.se avslöja att lanstinget hade svängt i ambulansfrågan. Nu bekräftar landstingsrådet Jacomina Beertema (M) att så är fallet. Därmed skrotas det gamla beslutet att flytta ambulansverksamheten till sjukhuset.

Läs mer: "Landstinget svänger i ambulansfrågan"

– Utifrån ett verksamhetsperspektiv kommer vi från majoriteten att förorda en placering av ambulansen i Örnsköldsvik vid den nya brandstationen, säger hon.

Hon tillägger dock att det formella beslutet inte är taget och konstaterar att hon lyssnat till kritiken från ambulanspersonalen.

– Jag har tagit med mig alla synpunkter och vidareförmedlat dem till ansvariga. Men som sagt, nu ska frågan först upp i hälso- och sjukvårdsnämnden den 21 och sedan vidare till landstingsstyrelsen som fattar beslut om investeringen, säger Beertema.

Med andra ord återstår en hel del jobb innan en ny ambulansstation realiseras. Örnsköldsviks kommun har ställt sig positiv till att lokalisera ambulansen bredvid den nya stationen, men formerna för detta kommer kräva vidare diskussion. Därtill även själva bygget – om de två blåljusstationerna ska byggas ihop till en enhet eller enbart samordnas inom området.

– Det känns ju väldigt bra att Jacomina Beertema lämnar sådana här besked till media, men innan besluten är fattade vågar man inte jubla, säger Andreas Lundin, ambulanspersonalens talesperson i frågan.

Lokaliseringen av ambulansstationen är en gammal fråga som går att spåra tillbaka till 70-talet. Frågan har aktualiserats i omgångar, senast i samband med planerna på ett Trygghetens hus i Örnsköldsvik. Detta kunde dock inte genomföras eftersom polisen drog i handbromsen, sedermera landstinget.

När planerna om en ny gemensam station för räddningstjänst och ambulans inte kunde realiseras gick Örnsköldsviks kommun ensam vidare med sitt bygge.

Landstinget ville istället samordna ambulansverksamheten vid akuten på sjukhusområdet och drog igång egen projektering för en ny ambulansstation.

Förslaget möttes av kraftiga reaktioner som nu visat sig framgångsrika sedan allehanda.se uppmärksammat den infekterade frågan.

Bland annat vaknade landstingsoppositionen, som krävde att frågan om ambulansens utryckningsvägar skulle utredas närmare.

Den trafikutredning som därefter genomfördes visade det som ambulanspersonalen sagt, att samordning med räddningstjänsten faktiskt är det bästa alternativet.