Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amason förlöste albumaktuella Amanda Bergman

Hon har hyllats för sin musik i flera år. Men först efter omvägen via Grammisbelönta Amason känner sig Amanda Bergman nu redo för sitt första soloalbum.
– Jag är en sådan som alltid tycker att det finns fler låtar att skriva, säger hon till TT.

I slutet av 00-talet tog Amanda Bergman sina första stapplande steg som musiker. Till skillnad från de flesta andra gjorde hon det med omvärldens ögon på sig – de tre låtar hon laddade upp på Myspace väckte stor uppmärksamhet och hon omnämndes genast som ett pophopp.

– För mig var det extremt genant. Många människor tycker att det är jobbigt att höra sin röst på en inspelning, för mig var det exakt samma känsla med de där låtarna. Jag hade ju inte den blekaste aning om att folk skulle lyssna på dem, inte i den utsträckningen i alla fall, säger Amanda Bergman.

Sedan dess har det pratats om när hon ska albumdebutera. Genom åren bytte Amanda Bergman artistnamn flera gånger (från Hajen till Jaw Lesson till Idiot Wind) och gav ut en ep men något album kom aldrig – trots flera försök.

– Jag tror jag har tappat räkningen men jag skulle slå till med åtminstone fyra_fem seriösa försök att börja spela in. Men den processen, att färdigställa låtar, är ju betydligt mer krävande än att skriva. "Nu ska vi cementera hur den här låten ska låta" och så sitter man där med tusen möjligheter, det är då jag ofta tycker att det börjar bli svårt.

Lyckligtvis var hon för ett par år sedan med och bildade den numera prisbelönta och hyllade indiesupergruppen Amason.

– Det har haft stor betydelse. Jag tror att grejen att vara med i ett band och släppa en skiva, det passade mig väldigt mycket bättre än vad jag gjort tidigare då jag suttit och tragglat själv och inte förstått varför det varit så himla tråkigt. För mig var Amason en stor anledning till att det helt plötsligt lossnade med min egen musik.

Nu släpper Amanda Bergman till slut sitt debutalbum "Docks". Merparten av låtarna skrevs under två veckor förra våren och spelades in strax därefter _ en arbetsmetod hon valde just för att det inte skulle bli ännu ett misslyckat försök.

– Jag hade en massa låtar men det som är fördelen med att skriva nytt är att man då har en liten friperiod innan man börjar tycka att låten är förjävlig. Det är fortfarande nytt och formbart. Sedan börjar man ofta tycka grejer om det man har gjort och det kan vara försvårande.

På "Docks" har Amanda Bergman också gått ifrån det sparsmakade sound hon en gång blev känd för. Hon säger att ambitionen med skivan var att göra "lugn gubbrock".

– Det här är ett extremt mycket mer naturligt uttryck för mig. Det var det som var så jobbigt förut, att sitta själva och spela piano är ju jättelångt ifrån vad jag egentligen ville göra men det var det enda jag kunde. Det är inte konstigt att man blev frustrerad.