Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amanda Lind tycker politiken är ett kall

Hon vill ha makt. Och hon har makt. Miljöpartiets Amanda Lind är på väg att bli den politiker i Härnösands kommun som har mest möjlighet att påverka, vid sidan av Fred Nilsson.
Nu blir hon kommunalråd i Härnösand.

Annons

– Att ha makt är ett förtroende som jag tar på allvar. Men makten är inte intressant för sin egen skull. Utan det ger mig möjlighet att påverka samhället och genomföra Miljöpartiets politik. Och det är ett lagarbete där vi är många som hjälps åt.

Vi träffade Amanda en tidig morgon vid havet, längst ut vid havsbandet. Regnet har just upphört, allt är tyst och stilla, inte en våg. I horisonten håller solen på att tränga sig fram.

Hon har sin anställning som psykolog på BUP i Härnösand där hon har arbetat två år innan politiken tog överhanden.

Hon ser inte politiken som ett jobb, utan det handlar om ett förtroendeuppdrag under en begränsad tid.

– Det är ett förtroende jag har fått av våra medlemmar och av väljarna och som jag vill göra något bra av. Det är en styrka att Miljöpartiet har principer om maktdelning och en stark medlemsdemokrati. Att få vara heltidspolitiker är en ynnest. Men jag kan också se fram emot att återigen få jobba som psykolog.

Under flera helger har hon arbetat. Men denna helg blev det en tur i skogen.

– Jag trivs att vara i skogen. Det är en andlig upplevelse, det ger mig energi och ro. Naturen är viktig för mig. Dessutom är miljöfrågor och kopplingen mellan naturen och människan viktig att påminnas om. Det är en del av varför jag trivs i Härnösand, en liten stad där det är nära till naturen.

Allt fler känner igen henne på stan. Och det kan både ha fördelar och nackdelar.

– Det är bra att folk känner igen mig och kommer fram och pratar politik med mig. Jag har blivit allt mer bekväm med det. Baksidan är att jag kan ha svårt att känna mig helt ledig. För att uppleva det kan jag behöva byta miljö, resa bort eller liknande.

Amanda upplevs som en seriös politiker. Hon har inte haft problem att bli tagen på allvar när hon väl har kommit till tals med andra politiker och tjänstemän.

– Miljöpartiet är ett kvinnodominerat parti. Och i Härnösand är det många kvinnor som är ordförande i kommunala nämnder och bolag. Och det ser ut att bli ännu fler under kommande mandatperiod. Men visst märker jag ibland av att det finns manliga normer och diskriminerande strukturer i politiken. Men det är inte i så många sammanhang jag upplever att jag har blivit missgynnad och definitivt inte i det egna partiet.

Amanda är en mycket upptagen människa. Hennes stora rädsla är att inte räcka till.

– Att känna att jag inte hinner genomföra allt i den omfattning jag skulle vilja. Det finns ett krav från väljare och medlemmar i partiet men också från mig själv. När jag tar på mig ett uppdrag vill jag verkligen arbeta för att genomföra uppdraget på ett bra sätt.

Men hennes stora rädsla handlar om framtiden.

– Det är mer en fundamental rädsla. Att vi inte ska klara av att hållbart ställa om vårt samhälle. Det är mänsklighetens viktigaste uppgift, för våra barns skull. Här har även vi i Härnösand en viktig uppgift i att hitta nya lösningar och vara ett föredöme.

Det är en utmaning att kombinera politiken med familjelivet. Det är ett pusslande som kräver att alla tar ansvar.

– Jag jobbar mycket i perioder, och det gör min make också. Ofta sitter vi båda framför datorn på kvällen när barnen sover. Vi hjälps åt bra med hem och barn, men det är klart att periodvis hamnar mycket av ansvaret på min man. Sen gäller det att prioritera och då kan det bli så att vi väljer en skogsutflykt framför hemmets skötsel. Det är en nödvändighet för att uppnå någon slags balans.