Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alva 93 år säger upp maten

Inte nog med att det kom en saftig prishöjning vid årsskiftet. Den mat hemtjänsten kommer med smakar inte bra. Nu säger 93-åriga Alva upp sitt avtal.

– Köpespannkakan är suverän i jämförelse med den här, säger hon och pekar på en portion mat som hon sparat en tid.

På Alva Sjödins köksbord i Ås finns den laddning ärtsoppa och den portion pannkaka som hemtjänsten kom med för ett tag sedan. Maten blev kvar eftersom hon inte ansåg den vara tillräckligt aptitlig för att äta upp; och i stället sparade hon den för att kunna visa ÖA.

– Smaka, föreslår hon.

Tidigare fick Alva Sjödin sina matbrickor från Rosenborg, och på den tiden tyckte hon att maten smakade utmärkt. Men Örnsköldsviks kommuns beslut om att tillaga all mat på Lingbo har förstås gjort att Alva vackert fått följa med.

– Det har blivit botten sedan de börjat ta maten från Lingbo, säger Alva.

Hon fortsätter:

– Hemtjänsten som jag har säger att det är många fler som klagar på maten från Lingbo. Jag förstår inte hur de tänker när de höjer priset, och samtidigt kommer med sämre mat och mindre portioner.

För en knapp månad sedan hörde Alva Sjödin av sig till Örnsköldsviks kommun för att göra ett matuppehåll under en tid. Det besked hon fick var att det inte var helt okomplicerat att göra ett uppehåll.

Då valde hon att tacka för sig.

– Då är det bra. Då slutar jag nu, sa hon och lade på luren.

Alva Sjödin berättar att de goda, stora portionerna som tillagades på Rosenborg räckte till två måltider för henne – och att maten från Lingbo inte alls når upp till det.

– Titta själv på ärtsoppan, förslås hon. Med kålsoppan var det likadant, det var nåt blad som simmade omkring i den. På slutet var jag så less på att all mat från Lingbo smakade på samma sätt.

– I bland var det osmakligt, det bara växte i munnen på mig. Och jag kan inte säga att jag är kräsen, jag tycker om all mat.

Nu när Alva Sjödin inte längre får maten med hemtjänstens hjälp har hon tagit sin dotter och hennes man till hjälp med inhandlandet. Och av det hon hunnit smaka på hittills finner hon ingen anledning att gå tillbaka till Lingbomaten.

– Om det är godare med den frusna köpesmaten? Ja, men tacka för det. Det jag ätit på sistone är riktig mat, det – och bara hälften så dyr, säger Alva som vill passa på att ge hemtjänsten beröm.

– Jag blir arg när jag tänker på alla besparingar som drabbar oss äldre, särskilt som det finns de som är snabba att själva se till att ha det bra. De höjer priser, minskar portioner, sparar in på efterrätterna och de har till och med slutat servera sylt till de här pannkakorna.