Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alternativ höstarbetsträff hos Tvillingsta koloniförening

De gulnande löven som singlat ner genom regn och blåst var en klar signal om att det är dags att påbörja invintringen ute hos Tvillingsta koloniförening.

Då vi följer Folkhälsoinstitutets anvisningar om att hålla avstånd och endast träffas i mindre grupper, hade koloniföreningen en alternativ vårarbetsträff i maj. Eftersom det gick både smidigt och bra, med att Trädgård & Hälsa-cirkeln i samarbete med styrelsen tog hand om vårförberedelserna, var det praktiskt att även höstarbetsträffen sköttes på liknande sätt, då en handfull medlemmar påbörjade invintringen av redskap, trädgårdsmöbler och annan utrustning i slutet av vecka 41.

Då coronaviruset förhindrat oss att hålla våra sedvanliga träffar och utflykter denna sommar var alla i den lilla arbetsgruppen motiverade att ses för gott samarbete och trevlig samvaro vid fikapausen i den ännu lite värmande höstsolen. Man kan säga att vi även hade tur med vädret denna annars så regniga och blåsiga men milda höst. Vattnet är nu avstängt, men än återstår dock en del mindre arbeten innan slut invintringen lite längre fram.

Då denna coronasommar inte varit lik någon annan sommar, har vi fått ändra mycket i våra vardagsrutiner med ”avståndstagande” och inomhus isolering. Därför har vår odlingsverksamhet och vårt koloniområde varit som en välbehövlig oas och social ventil för många av oss.

Fika platsen på den lilla ”grönplätten” med möjlighet att fördela oss på flera små bord, har varit välbesökt denna sommar för de som sökt gemenskap och trevnad. Ett annat trevligt och intressant inslag var ett besök av kommunens stadsträdgårdsmästare och landskapsarkitekt, i samband med att vi blev erbjudna hö från kommunens sommarängar för den som vill prova på täckodling.

Det visade sig att kommunens representanter hade en med oss överensstämmande syn på värdet av mångfald med både buskar, träd och perenner, som komplement till övrig odlingsverksamhet. Nu återstår spridning av det inköpta grus bärlagret till parkeringen, som genom frivilliga arbetsinsatser blir som en förberedelse inför nästa odlingssäsong. Förhoppningsvis blir det en sommar fri från hotet av coronavirusets spridning och följder!

Anders Edlund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel